BIRGITTA SPARF: Vi önskar varmt lycka till

Framstående statsmän som avgår från sina ämbeten behöver sällan gå sysslolösa. Vår högt ärade och djupt saknade landsfader Stefan Löfven är inget undantag och bär syn för sägen.

En mängd internationella organisationer slåss nu om hans tjänster. Vilket var väntat, en sådan intellektuell gigant och skarp hjärna är naturligtvis hett eftertraktad på den internationella scenen.

Räknar man till 100 på nya kreativa sätt, som 60-40-70, undantar sig själv från Coronarestriktionerna för att köpa batterier till sin rakapparat eller sammanblandar det ökande antalet våldtäkter med LAS-lagstiftningen så är man självfallet en kraft att räkna med. För att bara nämna några av alla hans tecken på briljans.

En sådan man kan tänka utanför boxen. Låt vara att han enbart tänker utanför boxen och aldrig innanför den, så att säga. Han är ändå högvilt för FN och andra.

Nu ska han bland annat leda en FN-panel som ska identifiera globala samarbetsfrågor. Från DN 220211:

”I torsdags meddelade FN:s generalsekreterare António Guterres att Löfven ska leda en FN-panel tillsammans med Liberias förre president Ellen Johnson Sirleaf. Uppgiften är att förbereda en framtidskonferens som ska äga rum 2023. Enligt Stefan Löfven kommer panelen att hantera frågor som pandemier, klimatet och terrorism.”

Leda en FN-panel. Framtidskonferens. Det låter nåt, det! Han och hon den där Thunberg gjorde ju succé i självaste FN-skrapan i New York på Klimatmötet 2019.

Då var Löfven riktigt uppspelt och lovade fördubblat bidrag till FN:s gröna klimatfond:

”Sverige är redan den största donatorn till GCF. Vi ska nu dubbla våra bidrag till dem. Alla måste göra sitt för att förbättra övergången.

Sverige kommer att betala åtta miljarder kronor för perioden 2020-2023 till GCF.”

Vidare deklarerade Löfven:

”Vi kan inte bara lyssna på vetenskapen. Vi måste agera i varje område, inte minst i industrin.

Tunga industrier står för 30 procent av alla utsläpp. Att gå över från grå till grön är en nyckelsak i kampen mot klimatförändringar.”

Åtta miljarder prima svenska skattekronor till FN, från den som redan ger mest. Sånt lönar sig, i slutänden. Ibland så behöver man inte ens vänta speciellt länge på vinsterna, som vi vanliga dödliga.

I Löfvens fall går det snabbt.

Visserligen verkar hans stolta deklaration ”Stål utan kol!” nu mest ha kokat ner till ”Politiska spel utan el!”. I alla fall för Sveriges och övriga EU:s del. Men vem bryr sig, liksom.

Hans efterträdare på statsministerposten, ”Magda” som alla inklusive Löfven kallar henne, har nu fullt upp med att vända på samtliga stenar. Själv är Löfven strängt upptagen med att lägga pussel. Ett blygsamt livspussel, kanske man kan kalla det:

”Jag håller på att lägga ett pussel nu som ska sluta på mindre än 150 procents arbetstid. Det är fantastiskt med den här nya fasen i livet att jag kan välja uppdrag men jag vill också se till att få tid så att jag och Ulla ska kunna göra mer tillsammans.”

Ja, jäklar. Här händer det grejer. Vi får väl önska vår forne och högt ärade ledare ett stort och varmt lycka till i hans framtida gärning!

Birgitta Sparf