PATRIK ENGELLAU: Att bedriva utrikespolitik

Om jag blev ombedd att bli diktator i Sverige eller något annat land så skulle jag först ta en introduktionskurs med mediaträning hos Vladimir Putin av Ryssland. Man må tycka vad man vill om honom och hans politik men hans stil är mästerlig. Häromdagen kom en kort video med ett budskap till världen, särskilt västerlandets ledare och då i synnerhet Joe Biden. Budskapet var utformat som en välregisserad kuplett mellan honom själv och utrikesminister Sergei Lavrov. Lavrov visar också framfötterna som betydande karaktärsskådespelare.

Bakgrunden är att Putin har varit sur i ungefär trettio år för att Nato krupit allt närmare Moder Ryssland. Många tycker att det är fel av honom att tjura eftersom exempelvis Estland har rätt att bli medlem av Nato om Estland så önskar men det tycker inte Putin. Han är som sagt diktator och om du inte gillar det så kan du utmana honom på duell eller skriva en debattartikel eller göra något annat meningslöst.

De blå länderna på kartan är på ett eller annat sätt knutna till Nato. Alla de som gränsar till Ryssland eller något av Rysslands naturliga lydländer som Vitryssland och Ukraina – ja, Putin är diktator – utom Turkiet har etablerat sin förbindelse med Nato efter Sovjetunionens sammanbrott, ”århundradets största geopolitiska katastrof”, om du minns.

Putin har gått där och kokat av ilska i trettio år och ändå tvingats bita huvudet av skammen eftersom han haft så dåligt med vapen. Men han har varit långsiktig på ett sätt som är omöjligt för en demokratisk ledare som bara får sitta några få ämbetsperioder och dessutom måste tampas med andra politiker och inte får giftmörda sina motståndare. Metodiskt har han rustat upp Ryssland och förra året bestämde han att det var dags att ryta till och sätta lite skräck i väst som dessutom är beroende av hans fossila bränslen. Iskallt skickade han 150 000 man till gränsen mot Ukraina och genomförde krigsövningar med Vitryssland.

Det fungerade. Väst blev skräckslaget. Tyskland som mer än andra behöver rysk gas blev kanske räddast av alla och vågade bara skicka tusen hjälmar när Nato sa åt sina medlemmar att förse Ukraina med vapen. Väst skallrade tänder och skickade glåpord mot Putin som om det hjälpte att smäda en beslutsam diktator. Sverige överförde en pluton feministutbildade soldater med Handbok Gender i packningen till Gotland, troligen efter upphandling av färdbiljetter hos färjebolaget.

När bråket hållit på någon månad, det vill säga nu, bestämde sig Putin, tror jag, för att hans budskap lyckats tränga in i de västliga ledarnas skallar och att de framöver kommer att akta sig väldigt noga för att ens tänka tanken att acceptera Ukraina som klubbmedlem. Motvilligt hade väst tvingats inse att det inte längre går att skoja med Putin. Därmed hade Putin, som dirigent för konfrontationen, fått en ny uppgift, nämligen att lugna ner känslorna och få havet att stilla sig. Det var då han skickade videon till YouTube.

Putin och Lavrov sitter vid ett bord i ett stiligt rum. Putin har två flaggor bakom sig. De sitter inte som vanliga människor i samtal vid ett bord, nämligen mitt emot varandra. De sitter i stället femton meter ifrån varandra. Det gör man inte om man inte vill skicka ett budskap. Egentligen är det en helt bisarr placering men det tänker inte tittaren på. Det här är scenkonst i den högre skolan. Det kunde vara gjort i Hollywood. Putin, härskaren, sitter ouppnåelig vid kortändan. Inte ens hans främste medarbetare Lavrov får komma i närheten. Putin har bara fyra korta repliker. I övrigt visar han sitt oberörda stenansikte medan Lavrov artigt framför sin analys av de västliga ledarnas attityder.  

Putin börjar med att tala i en minut. Han ondgör sig över Natoländernas farliga och ogenomtänkta expansion österut. Han är lite kränkt och det är inte utan att man kan känna med honom. Rollen passar honom precis. Han är bekymrad. Mössen, råttorna och de andra krypen har av oförstånd retat djurens storsinte konung och nu måste han ställa till rätta.

Västländerna har ju visat en hel del brist på omdöme, säger Putin till Lavrov. Jag skulle vilja veta hur du bedömer deras situation och höra dina förslag avseende vårt svar på deras senaste meddelanden.

Sedan analyserar Lavrov av hjärtans lust. Han understryker att Putin verkligen gjort klart för väst hur olämpligt det vore att försöka dra in Ukraina i Nato. Du kan snabbspola nio och en halv minut.

Tror du verkligen att det finns en möjlighet att åstadkomma en konstruktiv överenskommelse med väst? frågar Putin. Eller är deras svar bara ett nytt försök att dra oss in i en oändlig förhandlingsprocess som inte har någon logisk utgång?

Lavrov svarar att han anser att Ryssland nu förklarat tillräckligt tydligt vilken väg som finns ut ur konflikten och rekommenderar Putin att fortsätta sina försök att komma fram till en hållbar lösning under de närmaste dagarnas fortsatta regeringschefsbesök i Moskva.

Bra, säger Putin. Har du något utkast till vårt svar på skrivelserna från Washington och Bryssel?

Absolut, svarar Lavrov. Allt är redan formulerat på tio sidor.

Tack, säger Putin.

Patrik Engellau