PATRIK ENGELLAU: Ett allvarssamtal om Putin

Mitt lunchsällskap sa att det inte är klokt att folk kan försvara Putin som ju är en brutal diktator och tycker att han ska ha rätt att göra vad han vill – även med militärt våld – inom det forna Sovjetunionens territorium, ta över hela Ukraina till exempel.

Visst, svarade jag, men han känner sig trängd och det går att förstå. Han betraktar Sovjetunionens kollaps som en geopolitisk katastrof. Sedan dess har han gång på gång fått försäkringar från USA och Nato att väst inte ska expandera in över det maktvakuum som därmed uppstod.

Vadå för maktvakuum?

Alla de östländer som inte längre kontrollerades av Sovjetunionen eftersom de blivit fria och som Putins Ryssland till en början var för svagt för att återerövra. Väst lovade gång på gång att inte utnyttja situationen till sin fördel, det vill säga att inte låta Nato avancera österut. Men se vad som hände (Liberal Illusions About NATO Caused the Ukraine Crisis With Russia (foreignpolicy.com)). USA:s utrikesminister James Baker hade redan år 1990 lovat Gorbatjov att Nato inte skulle ”avancera ens en tum österut” bara Öst- och Västtyskland fick förenas. Trots detta har Nato sedan dess vuxit med fjorton före detta Warszawapaktsländer.  Först kom Polen, Tjeckien och Ungern år 1999 och sedan de övriga som på ett radband. Den största gruppen inklusive de baltiska länderna konverterade år 2004. Och år 2008 föreslog president Bush att Georgien och Ukraina skulle bli medlemmar.

Och? sa lunchsällskapet. Vad skulle Putin och Ryssland ha för rätt att klaga över att en del av landets grannar i egenskap av fria, demokratiska länder söker medlemskap i Nato?

Så du menar att demokratiska länder i skydd av det fikonlöv som det medför att då och då hålla allmänna val kan göra vad de vill, till exempel bryta löften, medan diktaturer ska förmenas att följa sina instinkter?

Ja, det menar jag. Demokrati är det högsta goda eller åtminstone det minst dåliga statsskicket. Hur skulle du själv gilla att leva i en diktatur?

Men det är inte så frågan ser ut, svarade jag. Visst är Putin en obehaglig diktator som inte aktar för rov att mörda sina motståndare om de blir starka nog att eventuellt hota honom. Men han är inte bara obehaglig utan verkar också uppriktigt desperat och fullt övertygad om att väst inte respekterar honom. Under de senaste femton åren har han byggt ut sin militära kapacitet så att han kan bita så det känns.

Skulle väst därför vika sig för hans krav, anser du?

Tänk dig att han faktiskt är så desperat som man kan frukta. Den som framstår som ursinnig ökar faktiskt sitt våldskapital eftersom motståndaren vet att raseriet kan göra honom oberäknelig och till och med benägen att skada sig själv för behållningen att djävlas med sin fiende. Jag har själv med framgång använt den tekniken i affärsförhandlingar. Har man bara lite skådespelartalanger så kan det fungera. Tänk om Putin är tillräckligt storhetsvansinnig för att starta ett krig som börjar med att han erövrar Gotland.

Vad drar du för slutsats? frågade lunchsällskapet.

Fasen vet om jag har lust att skicka ut mina barn och andra stackars svenska ungdomar till en säker död bara för rätten att välja sådana som Lena Hallengren, Annika Strandhäll och Anders Ygeman till ministrar och därmed att ge dem möjligheter att föröda Sverige enligt för svenska folket obegripliga principer.

Där har du kanske en poäng. Menar du att Sverige skulle ge Putin en bit av Gotland för att lugna honom?

Om våra svenska politiker hade haft vettet att rusta upp Sverige parallellt med Ryssland så hade vi kanske varit tillräckligt starka för att Putin skulle dra sig för att anfalla. Eller om även Sverige hade anslutit sig till Nato. Si vis pacem, para bellum. Om du vill ha fred, så förbered dig för krig.

Men nu har politikerna inte gjort det, sa lunchsällskapet med en suck.

Och just därför ska vi alltså skicka ungdomar i döden, sa jag. För att försöka rädda det system som vårt politikervälde vilar på. Eller också håller vi tummarna och hoppas på att president Biden ska förhandla så klokt att Putin stillar sig även om det kostar en bit av Gotland. Varför skulle inte just det fegaste, enfaldigaste och malligaste landet ta den smäll som kan komma?

Patrik Engellau