MOHAMED OMAR: Amerikansk karate

På nyårsafton släpptes säsong fyra av Cobra Kai. Teveserien (Netflix) är en fortsättning på filmtrilogin om Karate Kid (den första kom 1984). Två karatelärare (sensei) står mot varandra, den onde John Kreese som leder Cobra Kai och den gode Miyagi. Kreese lär sina elever att vara aggressiva och brutala. Hans motto är ”Strike First, Strike Hard, No Mercy”. Mr. Miyagi däremot menar att karate bara ska användas i självförsvar och med behärskning.

John Kreeses främste elev heter Johnny Lawrence medan Miyagis ende elev heter Daniel LaRusso. De två rivalerna representerar de två olika skolornas mentalitet och läror. Självklart vinner Miyagi och LaRussos kontemplativa, återhållsamma och barmhärtiga stil mot Kreeses och Lawrence hårdhet och grymhet.

I teveserien Cobra Kai får vi möta en medelålders Johnny Lawrence. Efter att ha sparkats från sitt jobb öppnar han upp den gamla karateskolan, vilket väcker rivaliteten mellan honom och LaRusso till liv. Lawrence värvar ett antal highschoolelever som sina lärjungar och förvandlar dem från ”losers” till ”badasses” med hjälp av sin tuffa filosofi.

De två skolorna ska representera det amerikanska eller det västerländska respektive det österländska. Medan Cobra Kai handlar om funktionalitet och effektivitet, handlar Miyagi skola om inre frid och någon slags ”upplysning”. Konflikten mellan de båda karateskolorna, anspelar på stereotypa föreställningar om väst som den kalla rationalitetens och handlingens civilisation och öst som hjärtats och kontemplationens civilisation.

Säsong 4. Trailern:

Man kan därför i viss mån se Karate Kid-sagan som ett uttryck för den västerländska självkritik som framställer den västerländska civilisationen som själlös och materialistisk i förhållande till Österlandet. Så här säger Johnny Lawrence till sina elever:

There’s a lot of talk going around the Valley about free karate. But everyone knows that in life, you get what you pay for. You wanna really kick the competition? Then you need to get your ass over to Cobra Kai. Screw that lame meditation bullshit. What you need is bone-crunching, face-smashing, good ol’ American karate. Enough about self-defense. Learn self-offense! Don’t be a pussy. Join Cobra Kai, and let me teach you the way of the fist.

Cobra Kai lär ut amerikansk, alltså västerländsk karate, som fokuserar på funktionalitet och effektivitet, medan Miyagi lär ut ”lame meditation bullshit”. Bilden av Cobra Kai som amerikansk karate förstärks av att John Kreese är krigsveteran och patriot. I dojon hänger en amerikansk flagga.

De stereotypa bilderna av Västerlandet som själlöst och materialistiskt kallas ibland ”occidentalism”, en motsvarighet till ”orientalism”, stereotypa bilder av Orienten. Ytterligare en anspelning på denna motsättning hittar man i Daniel LaRussos beskrivning av sin egen skola:

Inner peace, focus, balance. These are just some of the skills that you will master when you join Miyagi-Do Karate. I’m Daniel LaRusso, and before I was the number-one auto dealer in the Valley… I was two-time All Valley under-18 champion. Now, you can learn the secrets of Okinawan karate, true karate, by joining the Miyagi-Do Team. Don’t be a snake in the grass, be a champion. Tweet us at #TeamMiyagiDo. And all lessons are free. That’s right, free. Because at Miyagi-Do, it’s not about the money. It’s about the karate.

Till skillnad från Cobra Kai handlar inte hans karate om pengar utan om ädlare saker. Den här västerländska självkritiken och romantiseringen av Den Andre är välkänd och jag känner inte att jag behöver ta upp några exempel. Medan Miyagis skola bygger på romantisering och idealisering av det österländska är Cobra Kai snarast en karikatyr av det amerikanska eller det västerländska.

I filmerna och teveserien används olika markörer för att förknippa Cobra Kai med det amerikanska och det västerländska, och Miyagis skola med det japanska och det österländska. Cobra Kais träningsscener ackompanjeras av hårdrock, en typisk ”vit” och ”aggressiv” musikstil, medan Miyagi-scener ackompanjeras av meditativ och stillsam österländsk musik. Johnny Lawrence själv gillar rockband från 70- och 80-talet som Foreigner, Speedwagon och Boston, något som sannolikt används för att förstärka hans identitet som vit, medelålders man.

I säsong 4 ingår Johnny Lawrence, som grundat en egen skola, Eagle Fang, en allians med Daniel LaRusso för att bekämpa Cobra Kai.

Terry Silver (Karate Kid 3, 1989) och Patrick Bateman (American Psycho, 2000):

Och så återkommer huvudskurken från Karate Kid 3, John Kreese gamle soldatpolare från Vietnam, psykopaten Terry Silver. Förutom att vara en skoningslös och sadistisk kampsportsutövare är han också en rik affärsman som röker feta cigarrer. Föreställ dig att Patrick Bateman från American Psycho skulle byta ut sin yxa mot karatesparkar – sådan är Terry Silver.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 (swishnumret stämmer, även om namnet inte är Mohamed Omar eller Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar