BITTE ASSARMO: Fejkar SVT intervjuer för att få ”rätt” svar?

SVT är i blåsväder igen, efter att ha gjort ett nerslag vid en bensinmack i Globenområdet i Stockholm. Med anledning av det rekordhöga dieselpriset ställde de frågan om det är rimligt att höja priset så kraftigt för klimatets skull. En kvinna svarade med stort eftertryck, och ett mycket belåtet leende, att det absolut var rimligt – alla gånger. Men var hon verkligen slumpmässigt utvald?

Om det debatteras det just nu på sociala medier, där SVT:s opartiskhet än en gång ifrågasätts. Påfallande många twittrare tror att kvinnan som uttryckte en sådan omedelbar glädje och tacksamhet över det rekordhöga dieselpriset var utvald i förväg för att SVT skulle få det önskade svaret – alltså det svar som går i linje med regeringens politik. Höjda dieselpriser är bara så himla bra, alltså!

Med tanke på hur SVT allt som oftast utför sina intervjuer med ”mannen på gatan” är det ingen orimlig tanke. Det finns åtskilliga fall där den till synes slumpmässigt utvalda intervjupersonen i själva verket varit politiskt engagerad i just de frågor intervjun handlar om, utan att SVT brytt sig om att klargöra det.

Själva påstår de att det är en slump att deras intervjuobjekt ofta har politiska engagemang men eftersom det är en närmast tvärbrant slagsida vänsterut är det ingen en särskilt trovärdig förklaring. Public service är trots allt regimen trogen i de flesta, om inte alla, frågor. Då är det klart att man inte vill ge röst åt någon som kritiserar regeringens politik, i det här fallet när det gäller priserna på drivmedel.

Jag är dessutom böjd att hålla med Katerina Janouch, som skrev så här på Twitter:

”Så fejk att parkera bilen vid bensinpumpen, gå köpa fika och sen tanka m ena handen, ingen bilförare gör så, man tankar först o köper fika sen, efter att man kört undan fr pumpen.”

Jag vet inte om hon har rätt men jag har faktiskt heller aldrig sett någon som gjort så.

Men även om den här superglada kvinnan, som verkligen är tacksam över de höga dieselpriserna, råkar ha varit på plats av en slump så är det sannolikt ändå en högst tillrättalagd intervju. Jag gör inte anspråk på att veta allt, men jag har ännu inte träffat en enda människa som tycker att de höga drivmedelspriserna är rimliga – inte en enda. Min gissning är därför att SVT:s reporter hann stoppa upp mikrofonen i nyllet på en hel drös missnöjda människor innan han hittade någon som gav det rätta svaret. Man kan lätt föreställa sig hur snacket gått på redaktionen:

-Har du fått tag på någon engagerad miljöpartist som har tid att sticka till macken i Globen?

-Inte än, tyvärr.

-Okej, men då får du åka dit ändå och se till att vänta tills du hittar någon på plats, någon som är positiv till dieselpriset. Det är ju viktigt att folk ute i landet förstår att det här är viktigt och angeläget, vi får absolut inte förmedla budskapet att priserna är orimligt höga!

Ingen lär någonsin få veta sanningen men det spelar egentligen ingen roll. Det intressanta är att SVT har så dåligt rykte att folk numera verkar förutsätta att de fejkar sådana här intervjuer. Man kan helt enkelt inte lita på SVT:s opartiskhet – snarare har det gått så långt att man förutsätter att de är partiska för att bli glatt överraskad de gånger man upptäcker att de faktiskt sköter sitt jobb.

Foto: @stegetefter

Bitte Assarmo