MOHAMED OMAR: Då var det Leve Sverige, idag är det Leve Palestina

På loppis hittade jag en röd sångbok. Den visade sig vara utgiven av ett rött ungdomsförbund, nämligen Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), bildat 1917.

Boken hette Till luta och gitarr. Sånger för möten och samkväm. Tryckt 1942.

I förordet står det så här:

Till hjälp för våra solosångare och klubbgäng har denna sångbok sammanställts. Den bör användas som komplement till Tidens sångbok men kan självfallet inte ersätta denna.

En del sånger är ägnade att stämma till allvar, andra till glädje. Vi behöver bådadera i vår verksamhet. Det gäller emellertid att använda sånger av olika karaktär i rätt sammanhang.

Vi hoppas att våra sångare i fortsättningen inte tar sin repertoar ur de aktuella schlagerhäftena. Använd den sångskatt, som samlats i denna bok, och hjälp därmed att skapa en god standard på mötes- och samkvämsprogrammen inom förbundet.

Den tidens SSU ville hålla hög standard på sångerna. Inga schlagers!

Vad skulle man sjunga istället? Vad var god standard? I boken hittar man visor av Birger Sjöberg, Dan Andersson, Ruben Nilsson, Martin Koch, Karlfeldt, Nils Ferlin och Evert Taube.

Japp. Inte en enda kvinna. Men sånt tänkte man inte på då.

På den tiden hade SSU omkring hundra tusen medlemmar. Det är siffror som moderna politiska ungdomsförbund bara kan drömma om. Och deras ledare var också Sveriges ledare: Per Albin Hansson.

Man kan se framför sig hur de käcka ungdomarna satt ute i grönskan vid Bommersvik och sjöng Taube och andra skalder. Det var sjömansvisor, och det var rallarvisor och det var luffarvisor.

När sossarna köpte Bommersviks herrgård fick de lova den tidigare ägaren, överste Gerdt Lundeberg, att alltid hissa den svenska flaggan tillsammans med den röda. Annars ville han inte sälja. De höll sitt löfte.

Per Albin Hansson älskade den svenska flaggan. På flaggans dag den 6 juni 1945 sade han:

Så kunna vi i dag hälsa vår blågula fana icke blott i den befriande känslan av en överstånden fara utan jämväl i starkare medvetande om en levande svensk vilja och förmåga till nationell hävdelse, till beslutsamt värn kring fosterlandet och dess dyrbara värden. Leve fosterlandet, leve Sverige!

Men i dagens SSU ropar man hellre Leve Palestina än Leve Sverige.

Och man har bytt ut Dan Andersson och Evert Taube mot rapp. Om man googlar på SSU och rapp eller hiphop hittar man en hel del. De gillar hiphopfestivaler, förstår man.

Sommaren 2014 uppträdde rapparna The Salazar Brothers på SSU:s valläger på Bommersvik. Över tusen ungdomar hade samlats där för att peppas av rapparna – och coola S-bossar som Stefan Löfven, Mona Sahlin och Göran Persson.

Samma år på den 25 augusti uppträdde The Salazar Brothers på en stödgala ”för ett fritt Palestina” på Skanstull i Stockholm.

I sångboken finns inga psalmer, men Karlfeldts bibeldikter inspirerad av allmogekonsten i Dalarna finns med, och några trevliga bibelparodier, som till exempel Ruben Nilssons ”Adam och Eva”:

Adam blev en gammal man
här i livet levde han
niohundrafemtio år
– hoppas det förslår.
Slet i jorden och gick an,
kramade sin fru ibland
– aldrig gick han till nån ann,
han var en gentleman.

Med tanke på hur starkt stöd Socialdemokraterna har bland muslimer i så kallade utanförskapsområden, kanske det vore på sin plats med koranparodier. Något om gubben Muhammed och hans små gummor i hucklen?

Muhammed gick gärna till nån ann när han ville kramas. Det skulle vara nån ann varje natt. Var han ingen gentleman?

Ett progressivt parti ska väl ändå kunna skoja lite med gamla mossiga profeter. Efter att ha tagit Gubben Noach till snapsen borde man kunna ta en nyskriven om Gubben Muhammed. Man ska väl hänga med i sin tid? Det Nya Sverige ser inte ut som det gamla, så låt oss uppdatera humorn!

Nej, Stefan Löfven har lovat att hans regering aldrig kommer att kritisera islam. Och från Leve Palestina-kören lär det inte komma några koranparodiska visor.

Rappare använder som bekant gärna n-ordet. De har så att säga dispens eftersom de inte kan beskyllas för att vara ”vita nationalister”. Det lustiga är att ordet finns i sångboken från 1942. Så här finns trots allt en likhet mellan SSU:s dåtida musiksmak och dagens.

Ruben Nilssons visa ”Ny dag” börjar med följande strof:

En liten niggerpojke han sprang på späda ben
bland blommorna invid sin moderns hydda,
han lekte sig till sömns uti solens milda sken
berusad av all doft från markens krydda.

Det slutar inte väl för n-pojken. Han blir dödad av vad han tror är en stor fågel, men i själva verket är ett bombflygplan. Vad handlar visan om? Jag vet inte, kanske den italienska invasionen av Abessinien.

Där låg ett litet barnlik bland blommor, gräs och ljung,
det låg där, blodigt, trasigt, sönderhugget.

Socialdemokratin är inte ett arbetarparti, utan ett invandrings- och bidragsparti.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 (swishnumret stämmer, även om namnet inte är Mohamed Omar eller Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar