JAN-OLOF SANDGREN: Öppet brev från British Medical Journal till Mark Zuckerberg 

Den 2 november avslöjade British Medical Journal (BMJ) allvarliga brister och sannolikt forskningsfusk i den fas-III-studie som låg till grund för godkännandet av Pfizers covidvaccin hösten 2020. BMJ är en av väldens äldsta och mest ansedda medicinska tidskrifter, och artikeln byggde bland annat på direkta vittnesmål från en forskare som arbetade med studien. 

Men Facebooks faktagranskare visste bättre. Efter att ha kallat anrika BMJ för en ”nyhetsblogg”, konstaterar man att bilden som ges i artikeln ”inte är sann” och att den motsägs av såväl medicinsk expertis som kontrollmyndigheten FDA. De som försökte dela artikeln på Facebook nekades, med motiveringen: ”Oberoende faktagranskare säger att denna information kan vilseleda människor”. De påmindes också om att ”personer som upprepade gånger delar ”falsk information” kan få sina inlägg flyttade lägre i Facebooks nyhetsflöde”. 

Det fick BMJ’s chefredaktör Fiona Godlee att ilskna till och skriva ett öppet brev till Mark Zuckerberg. Det förtjänar att läsas i sin helhet här. Eller översatt till svenska här

  

Jan-Olof Sandgren