MOHAMED OMAR: Ortenbrudar förnedringsrånar ”svennehoror” – ”Jag ska skicka mina bröder på dig”

Nu bekräftar en rapport Brottsförebyggande rådet det många svenskar redan vet: rån mot barn och ungdomar har ökat kraftigt. De som rånar är för det mesta ”blattar” och de som rånas är för det mesta ”svennar”.

Brottsoffren har i 77 procent av fallen svensk bakgrund, medianåldern är 15 år. Av de misstänkta rånarna har 66 procent invandrarbakgrund och i 37 procent av fallen är personen född i utlandet. Medianåldern är 16 år och de kommer ofta från utsatta områden, det vill säga ”Orten”.

I gruppen rånare som, enligt Brå, har svensk bakgrund finns ytterligare tolv procent som har en förälder som är född utomlands.

Och de återstående 22 procenten som har två svenska föräldrar? Jag misstänker att många av dessa föräldrar är barn till invandrare.

De så kallade ”rasistiska fördomarna” bekräftas alltså återigen av fakta.

En annan sak som rapporten uppmärksammas är att fler tjejer rånar andra tjejer, alltså blattebrudar rånar svennebrudar.

”Sett över hela tidsperioden 2015–2019 utgör pojkar 93 procent av samtliga misstänkta. Andelen misstänkta flickor har ökat från fyra till åtta procent under samma period”, står det i rapporten.

Vad kan det bero på? Jo, kanske det synsätt som är vanligt inom vissa invandrargrupper: våra tjejer har heder, svennebrudar är horor.

I Brå-rapporten kan man läsa att tjejrånarna hotar med att ”skicka sina bröder”. Vi vet alla vilka det är som använder ett sådant språk.

Många av rånen är så kallade ”förnedringsrån”. Det innebär att rånarna förutom att stjäla även kränker och förnedrar offret. Det kan handla om att man pissar på offret eller tvingar det att klä av sig naken.

Dessa brott filmas och sprids på Internet för att ge ära åt rånarna och vanära åt de förnedrade. De som rånar och förnedrar har visat att de är starkare än sina offer, de mesiga svennarna.

I rapporten framkommer det att rånarna skrattar medan de förnedrar svennarna.

En rånarliga tvingade sitt offer att ”krypa som en gris” samtidigt som de filmade. Vilka är de som anser att grisen är ett smutsigt djur? Vilka är det som förknippar svennar och svennighet med grisätande?

Till och med svennebarn i skolan får ju höra att de är äckliga för att de äter fläsk.

Ex-polisen Mustafa Panshiri förklarade i SVT Agenda (16/2 2020) att förnedringsrånen har en ”etnisk aspekt”.

”Något man inte kan komma undan är att det finns en ganska tydlig etnisk aspekt. De här killarna letar aktivt efter svenskar att ge sig på”, sa han.

”Vad det handlar om får man göra mer studier på. Men det gjordes en studie redan 2005 vid Lunds universitet där man intervjuade elva pojkar med utländsk bakgrund som rånade andra barn och de här pojkarna sade väldigt tydligt att vi är ute efter svenskar, att se svenskar ligga på marken och kyssa våra fötter ger oss makt. Och så avslutar man med att svenskar är väldigt mesiga och gör inget motstånd när man tar ifrån dem deras värdesaker.”

Studien som Panshiri nämner skrevs av Petra Åkesson heter Vi krigar mot svenskarna: unga rånare om hur och varför de begår brott (Lunds universitet, 2005).

I studien citeras värstingar som förklarar hur de ser på ”svennar”:

”När vi är ute på stan och rånar, så krigar vi, vi krigar mot svenskarna!”

”Makt för mig är att svenskarna ska se på mig och lägga sig ner på marken och pussa mina fötter.”

”…svenskarna gör ingenting och de ger oss bara sakerna, de är så mesiga.”

I tretton år bodde jag i det ”utsatta” området Gottsunda utanför Uppsala. I samtal med unga män med bakgrund i Mellanöstern framkom det hur de såg på ”svennar”. Jag noterade att de behandlade varandra annorlunda sinsemellan än de behandlade ”svennarna”. Invandrarbakgrundstjejer med sjal visade man respekt. Mot svenskbakgrundstjejer hade man en annan attityd.

Invandrarbakgrundstjejerna ses alltså som en del av ingruppen. En moral gäller i ingruppen, en annan i utgruppen. Äldre män från Mellanöstern kallas amu, arabiska för farbror. Killar i ens egen ålder kallas bror eller kusin. Det fanns en känsla av gemenskap, av att tillhöra samma familj. ”Svennarna” tillhör inte denna familj.

I samtalen med killarna på min gård framkom att de såg på ”svennarna” som ”föräldralösa”, ett ord som användes var yatim. Det är arabiska och betyder faderlös. Jag frågade varför de såg på ”svennarna” som faderlösa eller föräldralösa. De sa eftersom ingen backar upp dem om något händer. Om du rånar en ”svenne” behöver du inte vara rädd för att någon ska hämnas. De har ingen som tar hand om dem. Därför är de som föräldralösa barn.

Polisen kan inte göra något, förklarade de. För ”svennarna” måste prata, de måste vittne, och det vågar de inte. Särskilt inte om de bor i Gottsunda. Då kan de ju inte visa sig på gatan.

Jag undrade vad som händer om man rånar en arab. De förklarade att då kommer hans kusiner att hämnas. Alla känner alla och det kommer fram vilka som rånade. De äldre i den rånades familj kan också kontakta de äldre i rånarens familj. Det blir aib, sa det. Aib betyder skam. De som rånade får skämmas och får dåligt rykte.

Jag frågade varför de som rånar ”svennar” inte får skämmas. Därför att ingen är släkt med ”svennarna”. Ingen vet vilka de är. Deras äldre vet inte heller vilka rånarna är. De känner inte deras familjer och kommer inte ta kontakt med dem. ”Svennarna” har inte ens några äldre som bryr sig om dem. Återigen betonade de att ”svennarna” är yatim, faderlösa.

Den här bilden av ”svennebarnen” som faderlösa i värstingarnas ögon hjälper oss att förstå vad som faktiskt pågår. Men det är inte bara så att dessa barn och ungdomar saknar släkt med våldskapital som ställer upp för dem. Även det politiska så kallade ”ledarskapet” sviker dem genom att mumla om socioekonomiska faktorer, brist på fritidsgårdar och det svenska samhällets hemska rasism.

Särskilt snacket om rasism finner jag provocerande, eftersom det skuldbelägger de redan utsatta ”svennarna”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 (swishnumret stämmer, även om namnet inte är Mohamed Omar eller Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar