MOHAMED OMAR: Richard Dawkins försvarar biologiska kvinnors rättigheter

Den berömde vetenskapsmannen och ateisten Richard Dawkins har upprört många woke-aktivister genom att försvara biologiska kvinnors rättigheter.

I ett inlägg på Twitter den 29 november uppmanade han sina följare att underteckna en deklaration om kvinnors ”könsbaserade” rättigheter: The Declaration on Women’s Sex-based Rights.

Please sign the Declaration on Women’s Sex-based Rights. I have just done so.

Organisationen bakom deklarationen heter The Women’s Human Rights Campaign (WHRC).

Kvinnors rättigheter, menar Dawkins, hotas av den växande opinion i västvärlden som hävdar att en man som ”identifierar sig som kvinna” faktiskt är en kvinna.

Han avfärdas nu av progressiva kritiker som ”en arg vit man” som allierat sig med ”högerextremister”. I en artikel på Religion Dispatches (30/11) skriver en Heron Greenesmith att evolutionspsykologi och ”högerkristen teologi” blivit omöjliga att skilja åt:

Dawkins’ own medical background and reliance on evolutionary psychology to guide his atheism may be his undoing here. As Adam Lee points out, evolutionary psychology ”becomes a pseudoscience when it’s misused to claim that our current wealth distribution, gender roles or racial hierarchies are ‘natural’ and therefore immutable”.

När forskningen kommer fram till resultat som strider mot woke-ideologin, genom att till exempel bevisa biologiska skillnader mellan könen, ska den kallas ”pseudovetenskap”.

Woke-ideologin är alltså överordnad vetenskapen.

At what point do evolutionary psychology and narrow Christian-Right gender essentialist theology become indistinguishable? Does it matter whether or not they’re distinguishable if they’re furthering the same racist, anti-feminist, anti-trans agenda?

Richard Dawkins tweet, som gillats 12,3 tusen gånger och återtweetats 4086 gånger, har fått stöd av många. Men kritiken från woke-aktivisterna är hård. En kommentator menar att deklaration om kvinnors könsbaserade rättigheter är ”ett anti-transmanifest förklätt i feministiskt språk”:

En annan kritiker citerar en önskan om en god jul som Dawkins publicerat och antyder att Dawkins skulle vara smygrasist och med sin önskan i själva verket syftat på en ”vit jul”, det vill säga en jul firad med bara vita människor:

Han anklagas också för att stödja ”vit makt”:

Denne kritiker menar att de vita ateistiska cis-männen är inte minsta lika stort hot mot ”transrättigheter” som de högerkristna:

I våras blev Dawkins fråntagen ett pris som han tilldelades 1996 av The American Humanist Association. Organisationen menade att den framstående biologen inte längre är värdig priset eftersom hans försvar för biologiska fakta strider mot ”humanistiska värderingar”:

Regrettably, Richard Dawkins has over the past several years accumulated a history of making statements that use the guise of scientific discourse to demean marginalized groups, an approach antithetical to humanist values.

Det finns dock gränser även för Richard Dawkins kritiska tänkande: han har anammat klimatalarmismen. Men ingen är fullkomlig utom Gud, höll jag på att säga.

Klicka här för att lika min sida på Facebook.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar