BITTE ASSARMO: Skamlös skrämseljournalistik om den nya coronavarianten

En ny coronavariant sprider sig nu i Afrika och redan nu har medierna börjat anlita ”experter” som riktigt kan skrämma upp människor. Expressen informerar om att varianten är ”den värsta vi har sett hittills” och berättar att ”oron sprider sig nu för att vaccin inte biter på B.1.1529.”

En vän uttryckte det så här:

”En expert? En expert på vad exakt? Vem är denna viktiga expert? Som dumpar dessa ganska otäcka nyheterna på oss? Vem oroar sig över att vaccinen inte hjälper? Journalistens släkt och vänner eller kanske någon som verkligen kan virus och mutationer?

Vem skriver sådana luddiga, panikframkallande artiklar? Blir inte journalister trötta på att skriva skräcktexter om covid-19 varenda dag?”

Relevanta frågor allihop. Denna oerhört påträngande sensationsjournalistik tjänar ju faktiskt inget syfte alls, förutom att just skrämmas. Det finns ingenting sakligt i det här, inte heller något informativt – allt handlar om skrämselpropaganda, för att medierna ska få klick och/eller kunna sälja lösnummer. Att folk blir rädda och oroliga i en värld och en tid där rädsla och oro redan är utbrett, det ger mediehusen blanka fan i. Hellre panik än saklig nyhetsrapportering, helt enkelt.

De senaste dagarna har vi sett rubriker som ”Nyupptäckt variant av coronaviruset skapar oro på flera håll”, ”Nya varianten skakar om börserna” och ”Nya coronavarianten ‘omikron’ ger anledning till oro enligt WHO”.

I det sistnämnda reportaget, signerat Sveriges Radio, får vi veta att WHO klassar den nya varianten som ”en så kallad orosvariant, Variant of Concern, vilket är den allvarligaste klassificeringen som WHO har”. Men vad innebär denna den allvarligaste klassificeringen egentligen?

Termen ”variant of concern” (variant av särskild betydelse), VOC, är en kategori som används när mutationer kan kopplas till en betydande ökning bland människor. Det innebär, såvitt jag kan läsa mig till av den info som finns på webben, att alla mutationer och varianter av epidemiologiska sjukdomar listas som VOC. Det finns med andra ord ett flertal varianter, förutom denna nya ”omikron”, som sedan långt tillbaka är VOC, bara i Sverige tittar man på fyra varianter och har gjort så sedan i maj. Att en ny virusvariant klassificeras som ”orosvariant” är därför inte fullt så oroväckande som Sveriges Radio vill få det till.

Sveriges Radio vet också att rapportera att ”Preliminära data tyder på att Omikron har en högre risk för spridning jämfört med andra virusvarianter”. Men det visar sig snabbt att de faktiskt inte har en aning om hur det är med den saken. Enligt WHO är det nämligen ”oklart om varianten är mer smittsam eller om den ger allvarligare sjukdom”.

Inte heller tyder något på att omikronvarianten skulle ge några andra symtom än övriga varianter, något som politiske kommentatorn Marcus Oscarsson spritt på sin plattform. Symtomen från den nya, fruktade virusvarianten som sprids över världen är ovanliga, skriver han, och hänvisar till en sydafrikansk läkare. Så är det alltså inte, menar WHO som skriver att ”inget tyder på annorlunda symtom”.

Det är hög tid för en djupgående granskning av de stora mediehusen. Vi behöver få veta varför de så gärna vill skapa panik och rädsla i samhället. Handlar det bara om klick och lösnummer, eller ligger det något annat bakom undergångsjournalistiken?

Bitte Assarmo