MOHAMED OMAR: Unga män mår dåligt

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar den psykiska ohälsan bland unga:

”Allt fler barn och unga i Sverige rapporterar psykisk ohälsa. Sedan mitten av 1980-talet har andelen unga som uppger att de har återkommande psykosomatiska symtom fördubblats, och nästan hälften av 15-åringarna har denna typ av besvär.”

Flera rapporter visar att regeringens åtgärder under pandemin har förvärrat situationen. I en artikel i SVT (1/3 2021) redovisas rapporterna:

”Flera rapporter kommer nu om att unga är den mest utsatta gruppen under pandemin när det gäller psykisk ohälsa, trots att det är de äldsta som har haft hårdast restriktioner. Det här kan enligt forskarna bero på att ungdomarna är i starten av det vuxna livet, har drömmar om framtiden och hade planer som har satts på paus under pandemin.”

På Flashback hittade jag detta vittnesmål (21/8 2021) från en ung olycklig man. Hans öde är långt ifrån unikt. Jag umgås mycket med unga män och kan intyga att många delar samma erfarenheter. (Klicka på länken för att läsa texten på Flashback eller på bilden nedan för att förstora upp den).

Jag tror att unga mäns lidande inte är lika synligt som de unga kvinnornas, sannolikt på grund av den dominerande feministiska föreställningen om kvinnor som offer för patriarkatet:

På den amerikanska webbtidningen College Pulse hittar jag en artikel från april i år om unga mäns ökande psykiska ohälsa, och hur den särskilt förvärrats på grund av regeringens coronapolitik:

”Social isolation and economic uncertainty brought on by the COVID-19 pandemic have deeply impacted college students’ mental health. While students of all genders have felt the weight of the past year, male college students in particular are at risk of ignoring mental health symptoms.”

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar