MOHAMED OMAR: Jag blev bestulen! En dagboksanteckning från Det Nya Sverige

Kvällen den 15 november omkring kl 18.20 blev jag bestulen. Jag befann mig på idrottsanläggningen Fyrishov i Uppsala där jag tränar karate på måndags- och onsdagskvällar.

Efter att jag bytt om till karatedräkten gick jag till vår träningssal. Jag ställde ner min ryggsäck i korridoren utanför dörren medan jag väntade på att lektionen skulle börja.

Vår sensei (karateinstruktör) kom. Han bad mig att hjälpa till att hämta några slag- och sparkkuddar i förrådet. Jag lämnade ryggsäcken för att kunna ha båda händerna fria. Jag följde med sensei till förrådet, som bara ligger strax runt hörnet.

Vi var borta i omkring fem minuter. När vi kom tillbaka var ryggsäcken borta. Min första tanke var att någon hade plockat upp den och lämnat in den till receptionen.

Jag gick till receptionen och frågade. Nej, de hade inte mottagit någon ryggsäck. Jag kände hur paniken kom krypande. Jag började bli yr i huvudet. Jag rusade runt i korridorerna och letade. Jag frågade folk i alla salarna. Jag frågade städerskan.

I ryggsäcken hade jag kläder, hemnyckel, mobiltelefon, trådlösa hörlurar, bankkort och körkort.

Jag gick tillbaka till receptionen och fyllde i en incidentrapport. Receptionisten berättade att de finns en övervakningskamera uppsatt i korridoren och att om det var en tjuv som hade stulit min väska skulle han filmats.

En kamrat på karateklubben lånade mig sin mobiltelefon. Jag ringde till banken för att spärra kortet. Jag hamnade i en lång telefonkö. Jag gav tillbaka telefonen och sprang hem istället. Jag sprang hem iklädd karatedräkten. Tack och lov hade jag inte haft skorna i ryggsäcken!

När jag kom hem loggade jag in på bankens hemsida med hjälp av en säkerhetsdosa. Jag kunde ju inte använda Bank-ID eftersom jag inte hade någon mobiltelefon.

Någon hade använt mitt kort! Tjuven, för det var en tjuv som hade stulit min ryggsäck, hade gått och handlat på Tunabackar Spel & Tobak, bara några hundra meter från Fyrishov. Han hade gjort två köp, ett om 384 kr och ett om 358 kr.

Jag spärrade kortet. Sedan ringde jag till kiosken där tjuven hade handlat och berättade vad som hänt. Kioskägaren kände igen beloppen och sade att tjuven som använt mitt kort var en medelålders man som hade uppträtt misstänkt. Han hade haft min ryggsäck på ryggen. Han hade köpt tobaksprodukter för pengarna.

Det är tillåtet att betala med kort för summor upp till 400 kr utan kod. Han hade därför gjort två köp för summor strax under 400 kr.

Kioskägaren berättade att han hade en övervakningskamera installerad och att tjuven hade blivit filmad. Han var inte maskerad och hade dessutom tittat rakt mot kameran.

Jag pratade med både kioskägaren och hans hustru, som också var vittne till bedrägeriet, och båda två var mycket medkännande. De förklarade att brottet sannolikt skulle klaras upp eftersom deras kamerabilder var mycket tydliga.

Samma kväll polisanmälde jag både väskstölden och kortbedrägeriet. Jag gav polisen namn och telefonnummer till receptionisterna på Fyrishov, och namn och telefonnummer till kioskägaren och meddelade att det fanns övervakningskameror som filmat tjuven på båda platserna.

Händelsen har orsakat stor stress. Mobiltelefonen innehöll arbetsrelaterat material. Där fanns att göra-anteckningar, min kalender, foton på barnen som jag inte hunnit överföra till min stationära dator, och mycket annat.

I ryggsäcken fanns en tröja som jag fått som present av mina döttrar på fars dag, dagen innan händelsen. Det var första gången jag hade på mig den. Mina döttrar blev så glada för att jag tyckte om den och hade den på mig.

Jag är tacksam för följande omständigheter:

– Stölden skedde bara en kilometer från mitt hem, så det var inte svårt att gå utan ytterkläder.

– Jag bor tillsammans med mina barn. De har mobiltelefoner som jag kunde använda för att ringa kiosken där bedrägeriet skett, banken för att spärra kortet och polisen för att göra anmälan.

– Jag hade kvar mina skor.

– Jag hade lite kontanter hemma.

– Det skedde innan porten låstes, så jag behövde inte störa grannarna för att bli insläppt.

Händelsen fick mig att tänka på de mindre lyckligt lottade offren för stölder. Tänk er till exempel följande scenario:

– Personen blir bestulen på sin telefon och sitt bankkort sent på kvällen/natten.

– Personen bor ensam.

– Stölden sker långt hemifrån.

– Personen saknar andra ID-handlingar förutom den stulna.

Vissa kanske inte anser att det är ett grovt brott, att stjäla någons telefon, körkort och bankkort, men det kan orsaka stort lidande.

Jag är fortfarande i chock. Ena stunden var väskan där och livet var som vanligt, i nästa stund var väskan borta och livet uppochnedvänt. Planer förstörda. Nu har jag minst en veckas stress framför mig för att försöka vända livet rätt igen.

Den eskalerande brottsligheten i Det Nya Sverige undergräver dag för dag medborgarnas tillit till varandra och till rättsväsendet. Om inte polisen lyckas fånga den här tjuven, när de har både kamerabilder och två vittnen (kioskägarparet) som kan identifiera honom, då känns det hopplöst.

Jag är rasande på den samvetslösa tjuven. Men jag är också rasande på de som är ansvariga för att förvandla Sverige från ett tryggt till ett otryggt land. Och förfallet fortsätter. Det ser mörkt ut.

Tips till mina landsmän i Det Nya Sverige:

– Förvara inte bankkort och ID-handlingar tillsammans med mobiltelefonen.

– Lämna inte en väska utan uppsikt. Inte ens i en minut.

– Ställ in din mobiltelefon så att du kan spåra den fast den är avstängd.

– Ha en säkerhetsdosa eller någon annan lösning så att du inte beroende av Bank-ID.

– Ha kontanter hemma så att du kan handla mat om du blir rånad/bestulen ute.

– Träna självförsvar, och gärna även skytte.

– Ha goda relationer till dina grannar. Du kan behöva deras hjälp.

– Omge dig med pålitliga vänner, så att ni kan gå ihop i nödsituationer och lösa problem.

Jag avslutar denna anteckning med två citat av vår förre statsminister Fredrik Reinfeldt: ”Tack för att ni valde Sverige!” och ”Öppna era hjärtan!”

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar