BIRGITTA SPARF: Var är föräldrarna?

Jag har skrivit om detta tidigare, så med risk för att bli tjatig återkommer jag till den svenska naiviteten. Närmare bestämt den i Enskede, där jag bor.

I Enskedegruppen rapporteras ständigt om stölder från villatomterna, främst på sommaren förstås då folk lever uteliv. Allt löst och bärbart försvinner, från trädgårdsredskap och ljuslyktor till utemöbler.

Cyklar är ett kapitel för sig. Att parkera sin cykel utomhus är lika med att be att någon ska komma och hämta den, oavsett vilka grova kättingar man förankrat den med.

Folk lägger ut bilder från sina bevakningskameror och frågar om någon känner igen de skumma individer som smyger omkring på deras villatomter nattetid. Genast drar mobben igång:

– Det är olagligt att lägga ut bilder på folk!

– Det är hantverkare som söker jobb!

– Det är bara ungdomar som inte hittar hem!

– I den här gruppen ses alla som brottslingar!

En ny trend i höst är gäng av kriminella ungdomar som drar runt och trakasserar de villaboende. De bankar, slår, sparkar på ytterdörrarna, kastar ägg och sten på fönstren så de går sönder.

Det hela kulminerade under Halloween då många smyckat sina trädgårdar med lysande pumpor, spindelnät och spöken. Vilket naturligtvis skulle förstöras eller stjälas. Då heter det:

– Ni som har ungdomar, håll lite extra koll på dem!

– Vi har alla varit unga och gjort bus!

– Var är föräldrarna?!

De tror alltså, på fullaste allvar, att det är ungdomar från villor och bostadsrätter här i området som går runt och trakasserar och vandaliserar i sitt eget bostadsområde.

Den som ens våga knysta om att det är individer från andra ”utsatta” områden får tunnor med skit hällda över sig. De är rasister, det trodde väl ingen att det skulle bo rasister här i vårt fina område!

I själva verket är det vårt område som är ”utsatt”. Min granne i huset som bor längst ner har nu sänt ett mail där hon berättar att någon i går kväll upprepade gånger bankade på deras fönster.

Jag bor högst upp i huset på tredje våningen med fönster åt tre håll och brukar hålla stenkoll på vad som händer runt vårt hus, grannarnas villor och Enskedeskolan. I går somnade jag tidigt så jag såg och hörde tyvärr ingenting.

Men var är då föräldrarna? Svårt att säga, men de är då inte här. De är förmodligen i Dalen, Rågsved, Hagsätra, Farsta eller Hökarängen.

Bild på vårt hus från Halloween förra året. Den ena pumpan blev smashad och söndertrampad, den andra fick stå kvar. Så man kanske kan säga att utsattheten för brottslighet just här ligger på 50 procent.

Birgitta Sparf