MOHAMED OMAR: Konservativ rap

Ett nytt musikaliskt fenomen har blivit stort i USA på senare tid: konservativ rap.

Låtarna brukar handla om följande saker:

– rätten att bära vapen
– yttrandefrihet
– patriotism
– stöd för militären och polisen
– alla liv räknas (svar på Black Lives Matter)
– kristna värderingar
– individens frihet
– misstro mot regeringen
– Joe Biden vann genom valfusk
– pandemin är överdriven

Jag skriver inte om den här musiken för att jag håller med om hela budskapet. Som ateist irriterar jag mig till exempel på de religiösa övertonerna i vissa låtar. Jag tror inte heller att Joe Biden fuskade till sig presidentposten.

I texterna förekommer ibland tokiga konspirationsteorier, men sådant är vanligt i hiphop, även i den som har vänsterbudskap.

Den konservativa rappen är, vare sig man gillar den eller inte, onekligen ett intressant fenomen som inte fått någon uppmärksammats alls i svensk mainstreammedia.

En av de stora rapparna i denna genre är marinkårsveteranen Christopher “Topher” Townsend, som tillsammans med en annan veteran, The Marine Rapper (TMR), har gjort hitlåten ”The Patriot”.

”The Patriot” körde på kort tid, och utan hjälp av mainstreammedia, om låtar av superpopulära artister som Taylor Swift, Justin Bieber och Eminem.

De konservativa rapparna motarbetas av både mainstreammedia och digitala plattformar som YouTube, Instagram, TikTok och Facebook. De råkar ständigt ut för krångel, avstängning och censur.

Samtidigt kan gangsterrappare agera helt bekymmersfritt på dessa plattformar, oavsett hur mycket de förhärligar mord, rån och knark. Detsamma gäller rappare med vänsterbudskap, till exempel Young Zippo med sin våldsamma ”Ready for a Nigga To Kill Trump”.

Några andra konservativa rappare som är populära just nu är Tyson James, Bryson Gray (se bilden), Forgiato, Mesus, Loza Alexander och Burden.

Burden, som är vit amerikan, har gjort en låt som tar upp etablissemangets hyckleri. En vit man kan bli offer för polisövergrepp utan att det blir någon större affär av det.

Lyssna på låten ”Riot for Me”:

Mohamed Omar