Gästskribent ERNST ROBERT ALMGREN: När jag tog det röda pillret förändrades min syn på film och musik

Vi matas överallt med den falska idén om att män och kvinnor är i det närmast identiska. Att ”ta det röda pillret” innebär att vakna upp och genomskåda denna illusion och se verkligheten som den är.

Men när du tar det röda pillret förändras inte bara synen på ditt eget liv och dina relationer. Du ser även gamla filmer och sånger du brukade gilla på ett nytt sätt.

Här är några exempel.

Låten “Jessies girl” av Rick Springfield kom ut 1981, samma år jag föddes. Men eftersom min far spelade den för mig som liten i bilen minns jag den väl. Nyligen när den dök upp som rekommendation på Spotify tog jag mig en tripp “down memory lane” och lyssnade.

Idag förstår jag att låten hamnar om en törstig beta som är avundsjuk på sin kompis som är med en kvinna han själv skulle vilja ha. Här är ett litet utdrag från låten:

I play along with the charade
There doesn’t seem to be a reason to change
You know, I feel so dirty when they start talking cute
I wanna tell her that I love her
But the point is probably moot
Cause she’s watching him with those eyes
And she’s loving him with that body, I just know it
And he’s holding her in his arms late, late at night
You know
I wish that I had Jessie’s girl….

Huvudpersonen i sången, mest sannolikt baserad på sångaren själv lider av två saker. Den första är oneitis, det vill säga han har “fastnat” för en kvinna. För det andra går han runt och trånar efter henne istället för att skaffa sig en egen bättre kvinna.

Båda dessa uppgifter visar att det handlar om en beta-, inte en alfahanne.

En mörk höstkväll på gymmet för något år sedan, när jag hade glömt mitt headset blev mina öron våldtagna av en mängd populärkulturella skräplåtar. Men en av dem fastnade i minnet på grund av dess extremt övertydliga budskap: ”Dear future husband” av Meghan Trainor.

Låten handlar om en “modern flicka” som vill upplysa framtida potentiella män om vad hon kräver av sin blivande make. Bland annat kan hon gärna hjälpa till att handla nån gång ibland, men hon kan inte, och tänker inte laga nån mat, för “hon har minsann också ett jobb”. Ett litet utdrag;

After every fight
Just apologize
And maybe then I’ll let you try and rock my body right
Even if I was wrong
You know I’m never wrong
Why disagree?
Why, why disagree?
You gotta know how to treat me like a lady
Even when I’m acting crazy
Tell me everything’s alright

Några andra ord från denna förtjusande dam förmedlar att hon vill ha en dyr ring, välja sida i sängen, få blommor och höra att hon är vacker varje dag, då kanske du får en puss tillbaka. Men förvänta dig inget sex för hon är en “classy girl”.

Denna låt är uppenbart riktad till beta-försörjare, alltså en man som kvinnan varken respekterar eller åtrår, utan bara använder för sin försörjning.

Filmen Forrest Gump med Tom Hanks i huvudrollen är en klassiker – den fick flera Oscars – som kom ut 1994. Jag tyckte det var en fantastisk film när jag var tolv år gammal. Idag ser jag den som ett vidrigt exempel på hur en skadad slampa utnyttjar en förståndshandikappad man.

De få som inte sett denna film kan säkert hitta en sammanfattning av handlingen på nätet. Men vad jag (och de flesta) missade när de såg denna film, var det extrema exemplet på fenomenet ”alpha fux beta bux”.

Fenomenet innebär att en kvinna använder undergivna och osäkra betahannar för emotionellt och annat slags stöd (beta bux). De får dock inte ligga med henne. För sex vänder sig kvinnan istället till alfahannar (alpha fux).

Forrest och Jenny växer upp tillsammans och Forrest har trånat efter henne sedan de var barn.

Under filmens gång lyckas Forrest (trots sitt mentala handikapp) bli krigshjälte, pingismästare, storföretagare och rikskändis genom att springa genom USA med mera. Hans drömtjej däremot ägnar sin ungdom år att ”rida karusellen”, alltså att ligga runt med olika alfahannar.

När hon börjar bli gammal och sjuk av allt sitt pippande, återvänder hon till Forrest som hon nobbat gång på gång trots alla hans bragder. Hon går med på att ligga med honom en gång och blir gravid. Därefter lämnar hon honom igen. När hon får veta att hon är döende lämnar hon över sin son till honom och de gifter sig innan hon dör.

Läs Richard Sörmans intervju med Ernst Robert Almgren här på Det Goda Samhället: ”Män får aldrig bli offer” (19/7 2020)

Lyssna på ett avsnitt av podden TANKAR FRÅN FRAMTIDEN: ”Manliga förebilder på film” (23/8 2021)

Ernst Robert Almgren är redaktör och skribent på sajten Maskulint: Positiv maskulinitet & personlig utveckling för män

Gästskribent Ernst Robert Almgren