BIRGITTA SPARF: En helt naturlig död

Rapparen Einár var med i ett kriminellt gäng som har gjort livet surt för de boende i Enskededalen där han växte upp. Det var vapen och droger. För detta blev han LVU:ad och intagen på HVB-hem.

Han var ung, dum och omdömeslös. Ville ”göra något bra” av sin uppväxt och började därför göra våldsförhärligande videos med unga gangsters, brudar, droger och vapen med texter framförda på rinkebysvenska:

Du å’ jag kan slösa tid
Du å’ jag kan röka weed
Folk dom hatar på mig för att benim kan förstöra beats
Tro mig kan förstöra liv
Kommer med min mördarbil
Brr brr, mannen kom om du vill köpa k’s
Jag sitter med gun’en i bilen
Fyra fem mandems e’ i den
Mannen vi kan den här skiten

Ett språk och en konstart som hyllas av bland annat Sveriges Radio P3. Även Grammisgalans jury anser att detta är en intressant kulturyttring som ska prisas. Redan 2019 hade han 120 miljoner spelningar på Spotify och tjänade miljoner.

Jag erkänner direkt, inom det här området är jag totalt okunnig. Jag har aldrig förstått det fantastiska med den här kulturen baserad på grov kriminalitet och har inte följt varken Einárs eller de andra kriminella rapparnas karriärer. Därför blir jag mäkta förvånad när jag läser detta från Expressen 2019:

”Hans mamma är Lena Nilsson, skådespelerska känd från bland annat Dramaten som så sent som i vintras vann en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll för sin insats i långfilmen ‘Videomannen’.”

Hon sitter i styrelsen för aktiebolaget Ns1 Production Scandinavia som startades i juni i år för att driva Einárs artistverksamhet.

Och det blir en del pengar – om han drar in 50 000 per en miljon spelningar på Spotify innebär det att Einár hittills har tjänat runt sex miljoner konor på hitlåtar som Katten i trakten, Första klass och Fusk.

När Anis Don Demina frågar hur mycket av de pengarna som går direkt till Einár svarar han:

– Allt. Allt till min mammas konto. Allt.”

Han blev kidnappad, misshandlad och förnedrad av sina kulturkollegor. Blev utsatt för utpressning i miljonklassen och levde med ett ständigt dödshot hängande över sig. Nu är han ihjälskjuten.

Nätet svämmar över av uttalanden som:

-Ytterligare en ung människa är borta. Detta meningslösa dödande måste få ett slut. Mina tankar går till hans anhöriga. RIP!

Känner jag likadant? Svar: Nej!

Han var visserligen bara 19 år gammal, men för en rappare som rör sig i dessa nya finkulturella kretsar måste man tyvärr konstatera att han led en fullt naturlig och högst förväntad död. Det är hit vi har kommit, och detta är bara början.

Det här mordet är en förlust för alla. För vår kultur, för de unga som lyssnar på den här prisade skiten som hyllar droger, vapen, kriminalitet, mord och våld. En förlust för dig och mig men framför allt för Sverige!

Birgitta Sparf