MOHAMED OMAR: Saudiarabiens kronprins – reformator eller machiavellisk härskare?

Jag nämnde i ett tidigare inlägg (16/10 2021) att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman av många hyllas som fritänkare och reformator.

I en intervju för tevekanalen Al-Arabiya (27/4 2021) sa prinsen att det saudiska rättsväsendet inte kommer att utdöma straff som inte har stöd i särskilt pålitliga hadither, så kallade ”mutawatir”.

En hadith, en berättelse om profeten Muhammed, kallas ”mutawatir” när den anses ha förmedlats av flera av varandra oberoende förmedlare.

Den 2 januari 2016 avrättades 47 fångar i Saudiarabien, anklagade för ”terrorism”. 43 av dem dödades genom halshuggning.

Straffet för ”terrorism”, alltså uppror mot härskaren, störande av ordningen och så vidare, har stöd i hadither som är ”mutawatir”. Det kommer alltså att fortsätta tillämpas.

Under intervjun citerade Mohammed bin Salman en hadith enligt vilken profeten ska ha befallt att ”extremister” ska dödas. Det intressanta är att denna hadith inte är ”mutawatir”.

Med andra ord struntar kronprinsen i om hadither är ”mutawatir” eller inte, så länge de kan användas för att förtrycka oppositionen.

Det arabiska ordet i hadithen om extremism är ”ghulu” som helt enkelt betyder ”överdrift” och kan användas mycket godtyckligt. För många moderna bedömare framstår ju profetens egna åsikter och handlingar som ”extrema”.

Mohammed bin Salman är ingen fritänkare. Han gör bara som machiavelliska muslimska härskare har gjort genom hela islams historia: plockar saker ur religionen som kan användas för att befästa sin makt.

Hadithen som befaller att ”extremister” ska dödas passar hans syften, eftersom det är han, och hans hovpräster, som bestämmer vilka som är ”extremister”.

Mohammed bin Salmans förfader Ibn Saud, hade i sin tjänst en hovpräst vid namn Muhammed ibn Abd al-Wahhab, som förklarade att det var ”halal”, tillåtet, att göra uppror mot det ottomanska styret eftersom det avvikit från ”sann islam”.

Idag är budskapet från alla Saudiarabiens hovpräster att uppror mot härskaren, oavsett hur syndig han är, är ett brott mot Guds lag.

Det finns ingen vers i Koranen, och ingen ”mutawatir” hadith, som föreskriver att den som förolämpar härskaren ska bestraffas, ändå bestraffas den som offentligt förolämpar Mohammed bin Salman.

Ingen av Saudiarabiens präster, som kastar anklagelser om heresi omkring sig i tid och otid, har sagt ett ord om den uppenbara motsägelsen i kronprinsens uttalande, det vill säga att han 1) påstår att ingen ska bestraffas om inte straffet är föreskrivet i en hadith som är ”mutawatir”, och 2) menar att ”extremister” ska dödas i enlighet med en hadith som inte är ”mutawatir”.

Kronprinsens religiösa reformer är helt enkelt ett spel för gallerierna.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar