MOHAMED OMAR: Nej, Saudiarabiens kronprins har inte lämnat wahhabismen

I västerländska (och andra) medier hyllas nu Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som religiös fritänkare och reformator. Detta efter en intervju i tevekanalen Al-Arabiya (27/4 2021), där han sa att han inte följer wahhabismen.

Wahhabismen var en puritansk, militant reformrörelse som uppstod i landskapet Najd i Arabien på 1700-talet. Ledaren, som hette Muhammed Abd al-Wahhab, ville rensa dåtidens islam från helgon- och relikdyrkan, och återupprätta en sträng monoteism.

Under första världskriget, då det ottomanska riket bröt samman, gjorde araberna uppror. En hövding vid namn Hussein bin Ali, som var ättling till profeten Muhammed och som tidigare hade varit vasall åt turkarna, utropade sig 1916 till alla arabers kung och senare till alla muslimers kalif.

Hans kalifdrömmar krossades 1924 när en hord av vilda wahhbiter anföll Mecka. År 1932 grundades Saudiarabien och hövdingen Ibn Saud, som lett den vilda horden, tog sig titeln kung och de heliga städernas beskyddare (Mecka och Medina).

Men åter till nutiden. Intervjuaren på Al-Arabiya frågade kronprinsen Mohammed bin Salman om han följer Muhammed ibn Abd al-Wahhabs skola. Kronprinsen svarade:

”When we commit ourselves to following a certain school or scholar, this means we are deifying human beings. God Almighty did not put a barrier between Himself and people. He revealed the Quran and the Prophet PBUH implemented it and the space for interpretation is open permanently.”

Detta uttalande har av flera västerländska journalister, tyckare och experter tolkats som att det saudiska styret nu har lämnat wahhabismen. De har fel.

Sedan sa prinsen:

”If Sheikh Muhammad bin Abdulwahhab were with us today and he found us committed blindly to his texts and closing our minds to interpretation and jurisprudence while deifying and sanctifying him he would be the first to object to this.”

Ingenting av det Mohammed bin Salman sa under intervjun strider mot den wahhabitiska skolan. Wahhabiter har aldrig kallat sig wahhabiter. De har alltid, allt sedan begynnelsen på 1700-talet, hävdat att de bara är rättrogna muslimer som inte följer någon särskild skola eller någon särskild lärare, utan bara Koranen och profeten Muhammed.

Du kan inte hitta en enda wahhabit som kallar sig själv wahhabit. Endast deras motståndare använder det namnet.

Muhammed ibn Abd al-Wahhabs budskap var just detta; att muslimer inte blint ska följa någon skola eller någon lärare (taqlid) utan bygga sina lagar och ritualer, sin etik och sed, genom att studera och tolka (ijtihad) Koranens klara budskap och Muhammeds klara exempel.

Vad kronprinsen sade i intervjun var alltså helt i enlighet med den gamla wahhabismen och alls inte något revolutionärt.

Flera västerländska journalister och experter har skrivit långa artiklar och essäer (till exempel här och här) om hur kronprinsen går i bräschen för en teologisk revolution, ja, något helt nytt i Saudiarabiens historia. Detta trots att de hur enkelt som helst hade kunnat klicka på Wikipediaartikeln om Muhammed ibn Abd al-Wahhab och läsa:

”Muhammad ibn ‘Abd al-Wahhab was highly critical of the practice of Taqlid ( blind following), which in his view, deviated people away from Qur’an and Sunnah. He also advocated for Ijtihad of qualified scholars in accordance with the teachings of Qur’an and Hadith.”

Kronprins Mohammed bin Salman upprepade alltså exakt samma budskap som den wahhabitiska skolans grundare på 1700-talet! Och detta tolkade önsketänkande västerlänningar som att han lämnat wahhabismen. Är det inte ironiskt?

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Mohamed Omar