BIRGITTA SPARF: Sarnecki förklarar hur allt hänger ihop

En sammanfattning av vad som framgick om brottsligheten i ”30 minuter” den 6 oktober, där kriminologiprofessorn blev utfrågad av Anders Holmberg:

– Invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken men brottsligheten ökar inte med ökad invandring, den går snarare ned. Gängkriminaliteten ökar dock i vissa områden bland vissa grupper, men hade vi inte haft etniskt präglade utanförskapsområden så hade svenskarna begått samma brott, om de tillhört underklassen. Fast det har jag aldrig sagt, det där sista alltså. Jag är felciterad.

– Jag hade rätt när jag på 80-talet sa att fängelse är skadligt. Men fängelse är bra för vissa idag, för att skydda allmänheten. Och den kriminelle, det är viktigt att påpeka. Det dödliga våldet går ner, eller ligger kvar på samma nivåer som på 90-talet. Fast det ökar inom vissa grupper där invandringen tycks ha viss betydelse men det förklarar inte allt. Vi vet inte vad det beror på. Det här är mycket komplicerat.

– Jag kan inte förklara hur allt detta hänger ihop. Jag har hållit på med denna forskning i 50 år men förstår fortfarande ingenting. Men vi håller just nu och tittar på detta för att få svar på de här frågorna.

Ja, det var väl på ett ungefär vad som framkom under intervjun. Så nu är vi alla lite klokare!

Birgitta Sparf