HITTAT PÅ NÄTET: DNA avslöjar skyternas ursprung

I en video på YouTube-kanalen Study of Antiquity and the Middle Ages (4/9 2021) intervjuas genetikern Razib Khan om vad analyser av forntida DNA avslöjar om skyternas ursprung.

Skyterna var ett nomadiskt ryttarfolk som talade ett iranskt språk och bar iranska namn. De levde på den eurasiska stäppen och var under antiken kända som skickliga beridna krigare. Från unga år övades de i bågskytte från hästryggen.

Skyterna återfinns för första gången i historiska källor i slutet av 700-talet f.Kr. Enligt den grekiske historikern Herodotos (484-425 f.Kr.) var det bland skyterna vanligt med grå ögon och rött hår, och enligt läkaren Hippokrates (omkr. 460 – omkr. 370 f.Kr.) hade de ljus hy.

Nya analyser av skyternas DNA visar, säger Razib Khan i intervjun, att de till 90 procent eller mer hade indoeuropeiskt ursprung med ett inslag av östasiatiska gener, vilket Khan förklarar med att de assimilerat erövrade folk i den östra delen av den eurasiska stäppen.

Se intervjun med Razib Khan:

Redaktionen