BIRGITTA SPARF: När kvinnor också får vara med

I brist på egen utsänd reporter låter Aktuellt (31/8 2021) Expressens Magda Gad bre ut sig om talibanernas förträfflighet och gentlemannamässiga uppträdande i Kabul. När inslaget är slut säger Cecilia Gralde:

– Tack, Magda Gad, för att du var med. Ta hand om dig nu!

Alltså, vad är detta?! ”Ta hand om dig nu!”? Är det en nyhetssändning jag tittar på eller en filmad tjejträff via nätet?

Är detta den nya samtalstonen på Aktuellt? Ska Jon Nilsson i fortsättningen tacka Bert Sundström i Moskva för hans medverkan och avsluta med ett ”Ta hand om dig nu!”? Eller ”Se upp för Putin!”?

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Kvinnor som inte kan förhålla sig neutrala och formella runt de nyheter de förmedlar har ingenting i en nyhetsstudio att göra. De ska avhålla sig från att bli känslosamma, glada, bekymrade, oroliga eller smetigt omhändertagande när de hanterar nyhetsmaterial. Jag är inte intresserad av deras eventuella bekymmer med det material de presenterar, jag vill ha råa nyheter och själv reagera på dem.

Jag är ganska säker på att Magda Gad tog det där systerliga och omhuldande rådet som en ren förolämpning. Gad är ju tuffast i världen, en riktig talibantämjare! Hon har precis dompterat talibanerna till att bli exemplariska gentlemen och behöver minsann inga gulliga råd från en kvinnlig programledare som sitter i den trygga Aktuelltstudion i Stockholm.

Jag vill inte se mer av dessa känslostyrda kvinnor i nyheterna. Ta bort dem om de inte klarar jobbet!

Birgitta Sparf