BIRGITTA SPARF: Var det bättre förr?

Jag skriver mycket om SVT:s och SR:s politiska aktivism eftersom det är något som stör mig. Vår public service är som en megafon för MP/S-regeringen. Vänstersympatierna lyser alltid igenom. Men har det alltid varit så?

För att ta reda på det Googlade jag på Aktuellt 1990 och fick upp Aktuellt Special från det året. Vad jag hittade är närmast chockerande. Lars Adaktusson och hans bisittare Hans Larsson försöker ta heder och ära av Carl Bildt. Två mot en i en TV-studio.

Eftersom Bildt besitter dubbelt så mycket hjärnkapacitet som hans två utfrågare har tillsammans så vinner han, naturligtvis. Men jag minns inte att SVT var så aktivistisk på den tiden. Det var ju faktiskt värre då än det är idag.

Se utfrågningen av Carl Bildt:

Detta trodde jag inte. SVT:s politiska agenda var tydligen totalt öppen och framfördes på ett mycket aggressivt sätt. Idag är den mera inlindad och förmedlas genom förment neutrala reportage om till exempel ”klimatkrisen” och ”flyktingar”.

Idag skulle man aldrig komma undan med att sätta två anklagande programledare mot en enskild politiker i en studio. För att med glöd och emfas debattera emot honom. En viss utveckling tycks alltså ha skett. Även om detta förekommer fortfarande, dock i mindre skala. Nu brukar programledarna debattera mot sina gäster om de har politiska åsikter som inte överensstämmer med SVT:s, men då sker det man mot man.

Adaktusson avgick sedermera som värdelös och aktivistisk programledare på SVT och blev en medioker parlamentariker för KD i EU. Borgarna vann valet 1991 och Carl Bildt blev statsminister.

Jag bifogar klippet. För de som vill se blir det intressant från ungefär mitten, när de kommer in på invandringsfrågor, Margaret Thatcher och om Bildt anser att han är bättre än Ingvar Carlsson.

Birgitta Sparf