BIRGITTA SPARF: Vår public service levererar

För 8,3 miljarder per år får vi detta (se inslaget 26/8 2021). De sänder ut en reporter som är vässad till tänderna med rena idiotfrågor för att prata med Ahmed som egentligen ska utvisas men nu får stanna tillfälligt på grund av det temporära utvisningsstoppet.

Frågorna är autentiska men de tänkbara svaren är mina egna. Eftersom reportern ställer sina rent imbecilla frågor som har lagbundna och givna svar så kanske han förväntar sig något helt annat.

Ahmed berättar:

– Tusentals människor försöker ta sig ut ur landet. Mina släktingar, mina bröder försökte ta sig ut ur landet men de lyckades inte. De befinner sig just nu i Kabul.

Fråga:

– Hur känner du inför det som händer där nu?

Tänkbart svar:

– Ja, vad jag känner? Jag bryr mig inte så särskilt mycket, måste jag säga. Allt det där händer ju så långt bort. De får väl klara sig bäst de kan, tänker jag!

Ahmed är tacksam för det tillfälliga beslutet att han får stanna och fortsätta jobba, men han vet samtidigt att det bara är tillfälligt så han är fortsatt orolig över att bli utvisad vid ett senare tillfälle.

Fråga:

– Hur ser du på det här tillfälliga utvisningsstoppet här i Sverige?

Möjligt svar:

– Jag tänker egentligen inte alls på det, går inte omkring och grubblar över det direkt varje dag. Det är ju de som bestämmer. Så det är bara att försöka hänga med i svängarna och se glad ut!

Ahmed oroar sig hela tiden och vill att de ska stoppa alla utvisningar permanent. Situationen i Afghanistan är som bekant fruktansvärd och rent katastrofal.

Fråga:

– Hur ser du på din framtid?

Tänkbart svar:

– Äsch, framtiden. Det ordnar sig, vet du. Antingen den blir här i Sverige eller i Afghanistan. På nåt sätt så blir det nog bra. Jag tror på framtiden!

Varför görs dessa så kallade reportage överhuvud taget? Vem är de till för? Varför trakasserar de ständigt oroliga och plågade människor som Ahmed på det här viset? Handlar det enbart om ren personlig terapi för totalt värdelösa reportrar som borde ägna sig åt något helt annat? Eller vad är det frågan om?

Oberoende och helt neutrala SVT:s mycket klara och tydliga politiska ställningstagande är att absolut alla från Afghanistan som befinner sig i Sverige ska få stanna här permanent, och vi bör också flyga hit samtliga deras anhöriga så snart som möjligt. Och helst några 100 000 till.

Men behöver de tittare som delar denna åsikt med SVT verkligen matas med daglig propaganda om saken? Är de anställda på vår public service oroliga för att deras politiska anhängare ska ändra sig om budskapet inte trummas in minst elva gånger per dag, både från SVT och SR?

Vår public service fortsätter att leverera en rent aktivistisk, totalt undermålig och urusel produkt som vi betalar 8,3 miljarder skattekronor per år för. Och nu kan man inte längre smita från avgiften eftersom den dras direkt från skattekontot.

Birgitta Sparf