MOHAMED OMAR: Svart Akilles, svart Oidipus

BBC och Netflix åttadelade teveserie Troy: Fall Of A City (2018) skildrar den tioåriga belägringen av Troja, en berättelse känd genom Homeros episka dikt Iliaden.

Det är dock inte trojanska kriget, Homeros och Iliaden som har stått i fokus när teveserien har diskuterats, utan fenomenet ”blackwashing”. Man hade satt en svart skådespelare (David Gyasi) att spela den grekiske hjälten Akilles.

Men Akilles har ju inte funnits på riktigt? Vi vet inte om det har funnits en verklig människa under alla lager av legender och myter. Men även om han skulle vara en helt påhittad figur, så kom man inte göra om honom till en afrikan. Då är han inte längre Akilles.

Teveseriens ”blackwashing” går dock ännu längre. Den grekiske guden Zeus har även han blivit afrikan (spelad av Hakeem Kae-Kazim). Det är inte ok.

Men Zeus har väl aldrig existerat? Nej, jag är ateist och tror inte att någon gud, ängel eller demon har funnits – eller finns – på riktigt.

Men guden Zeus är en grekisk gud, inte en afrikansk. När man gör honom svart är han inte längre Zeus utan någon annan.

1) Antik byst föreställande Zeus, 2) Zeus i teveserien Troy: Fall of a City.

Vem är gudinnan Afrodite? Hon är en vacker kvinna. Om jag låter en ful och tjock man spela Afrodite är det inte längre Afrodite. Jag kan inte kalla denna figur Afrodite. Om jag inte skämtar förstås.

Men ”rasbytet” (den engelska termen är ”racebending”) i Troy: Fall Of A City är inte till för att vi ska skratta.

Grekerna ansåg att deras gudar såg ut som de själva. Eftersom grekerna var vita var deras gudar också vita.

Dessutom var Zeus något av en himmelsk fadersfigur för grekerna. De såg sig som hans barn. En far brukar likna sina barn. Zeus ansågs också vara far till flera av de grekiska hjältarna. Han sågs helt enkelt som en personifikation av det grekiska: folket, kulturen, religionen.

Den grekiske filosofen Xenofanes levde omkring 570-480 f.Kr. Han observerade att människor gör gudarna till sina egna avbilder. Etiopierna, skrev han, gör sina gudar svarta och plattnästa och trakierna ger sina gudar blå ögon och rött hår.

Både etiopierna och trakierna hade fel, ansåg Xenofanes. Även grekerna hade fel. Det finns nämligen bara en gud, ett okroppsligt och evigt väsen.

Grekerna använde ordet ”etiopier” om alla svarta afrikaner.

I teveserien är även Aeneas svart, vilket är fullständigt absurt då Aeneas, Afrodites son, av romarna räknas som det romerska folkets stamfader. Han är alltså en personifikation av det romerska folket. Romarna var vita, inte svarta.

Kung Oidipus med afrikanska drag.

Fenomenet ”blackwashing” är inte nytt, även om det aldrig varit lika stort som nu. När jag studerade swahili vid Uppsala universitet hittade jag på universitetsbiblioteket en översättning av Kung Oidipus till swahili, utgiven av Oxford University Press 1971.

Illustrationen på omslaget (se bilden ovan), gjord av den engelske konstnären Terry Hirst, visar en grekisk kung med afrikanska drag.

Kung Oidipus och sfinxen. Grekisk kruka, 450-talet f. Kr.

BILD: 1) Grekiskt porträtt av Akilles från 300-talet f. Kr., och 2) Den svarte skådespelaren David Gyasi spelar Akilles i teveserien Troy: Fall of a City (2018).

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar