MOHAMED OMAR: Mästarhjärnan Kronsteen. Var Ian Fleming antisemit?

För omkring en vecka sedan (13/8) spelade jag in ett poddavsnitt med galleristen Henrik Rönnquist om James Bond-filmen From Russia with Love (1963).

Det är känt att filmen påverkats av Alfred Hitchcocks film North by Northwest från 1959 (I sista minuten). Hitchcockfilmen om reklammannen Roger O. Thornhill (Cary Grant) som misstas för en hemlig agent ses av många kritiker som en föregångare till James Bond-filmerna.

Sean Connerys utseende och stil i From Russia with Love påminner om Cary Grants. Båda är till exempel mörkhåriga, solbrända, eleganta och bär grå kostym i glencheckmönster. Grants kostym syddes av skrädderiet Savile Row’s Kilgour, French & Stanbury i London, Connerys av Anthony Sinclair.

Scenen i From Russia with Love där Bond jagas av en helikopter är tydligt inspirerad av scenen i North by Northwest där Thornhill jagas av ett besprutningsplan på ett majsfält.

Roger O. Thornhill (Cary Grant) och James Bond (Sean Connery)

I båda filmerna är också huvudpersonerna allierade med en vacker, blond kvinna. I Bondfilmen heter hon Tatiana Romanova (Daniela Bianchini) och i Hitchcockfilmen Eve Kendall (Eva Marie Saint). I båda filmerna sker viktiga händelser i restaurangvagnar på tåg.

Det finns, tror jag, ytterligare en likhet mellan filmerna som ingen annan verkar ha noterat. Jag har googlat men inte fått napp. Jag tänker på likheten mellan Tov Kronsteen i From Russia with Love och Leonard i North by Northwest. De två skurkarna påminner om varandra till både utseende och personlighet.

Tov Kronsteen, som spelas av den polske skådespelaren Vladek Sheybal, arbetar åt Ernst Stavro Blofeld, chefen för den brottsliga organisationen SPECTRE. Han är begåvad med hög intelligens och ett strategiskt tänkande som gör honom både till en mästare i schack och en mästare i att planera ondskefulla operationer. Kronsteen är kall och humorlös. Han är en östeuropé med mörkt hår och bruna ögon.

I Ian Flemings roman From Russia with Love (1957), som filmen är baserad på, är det SMERSJ och inte SPECTRE som är fienden. SMERSJ, en förkortning för Smert Sjpionam, ”död åt spioner”, betecknar den organisation som Stalin skapade för att bedriva Sovjetunionens kontraspionage. I boken, som har en starkt antisovjetisk och antikommunistisk tendens, är Kronsteen överste inom SMERSJ.

Tatiana Romanova (Daniela Bianchini) och Eve Kendall (Eva Marie Saint)

Kronsteen introduceras i kapitel 7 under rubriken ”Mästarhjärnan”:

Kronsteen satt orörlig och upprätt, lika ondskefull outgrundlig som en papegoja. Han satt med armbågarna mot bordet och hans stora huvud vilande mot de knutna nävarna som förvred hans läppar i ett föraktfullt leende.

(Översättning av Lars Hansson, Bonniers 1966)

Leonard i North by Northwest spelas av Martin Landau (1928-2017). Han är Phillip Vandamms högra hand och tillsammans leder de en mystisk, kriminell spionoperation. Vandamm är lika intelligent som han är hänsynslös, men han är samtidigt lätt att lura när han är alltför ivrig att nå sina mål. Därför har han sin consigliere Leonard vid sin sida. En man med mjuk och behärskad röst som med sin skarpa hjärna och intuition förmår genomskåda fiendens planer. Leonard har ständigt ett kusligt leende på läpparna.

När vi möter Kronsteen för första gången i filmen spelar han schack i ett palats i Venedig. Partiet var en kopia av ett verkligt parti mellan Boris Spassky och David Bronstein som ägde rum tre år tidigare i Leningrad. Kronsteen gjorde Bronsteins drag.

David Bronstein (1924-2006) var en ukrainsk jude och sovjetisk schackmästare. Det spekuleras om huruvida han var släkt med Leon Trotskij. Revolutionären Trotskij, som ju mördades på Stalins order, var också jude och hette egentligen Bronstein i efternamn.

Bronsteins motståndare, den andre sovjetiske schackspelaren, Boris Spasskij (f. 1937), är inte jude, utan beskriver sig själv som rysk-ortodox kristen, monarkist och rysk nationalist. Han undertecknade en gång en namninsamling som krävde att alla judiska organisationer i Ryssland skulle stängas ner eftersom de i det fördolda arbetade för att utplåna det ryska folket. Spasskij tog dock sedan tillbaka sitt stöd för namninsamlingen.

Tov Kronsteen spelar schack i Venedig.

I Flemings roman är det inte klart uttalat om Kronsteen ska föreställa jude eller inte. Han bär dock det judiske förnamnet Tov. Kuriosa: Vladek Sheybal som spelade filmrollen var jude från Polen och Martin Landau, som spelade Leonard i North by Northwest var en amerikansk jude med rötter i Ukraina och Ryssland.

Fleming har blivit beskylld för ha hyst antisemitiska uppfattningar. Jag har inte forskat i frågan, men jag har läst en artikel på nätet som hävdar att Fleming var antisemit. Författaren Seth Rogovoy skriver:

In fact, Bond was the literary creation of novelist Ian Fleming, a notorious right-winger who, like many Englishmen of his generation, wore his anti-Semitism on his sleeve. Fleming’s books, unlike the much more popular films they spawned, occasionally trade in vulgar and hateful Jewish stereotypes, and whenever a character does seem Jewish, he is always a villain.

Om superskurken Blofeld skriver Rogovoy:

Ernst Stavro Blofeld (”On Her Majesty’s Secret Service”) was supposedly baptized, but he has a Semitic-sounding name and a set of those telltale “enlarged lobes.”

Blofeld föddes den 28 maj 1908 (samma datum som Ian Fleming) i Gdynia. Hans far var polack och hans mor grekinna. Blofeld gick på universitetet i Warszawa där han studerade ekonomi och politisk historia. Han studerade senare till ingenjör på Warszawas tekniska institut.

Blofeldt-figuren finns, liksom hans organisation SPECTRE, inte med i romanen From Russia with Love utan dyker upp först i Thunderball (1961).

Cary Grant i North by Northwest (1959) och Sean Connery i From Russia with Love (1963). Båda har grå kostym i diskret glencheckmönster.

Om Fleming var antisemit hade han förmodligen påverkats av uppfattningen, som var utbredd i både Europa och USA efter den ryska revolutionen 1917, att världskommunismen var en judisk konspiration. Som bevis anförde man att många av revolutionens ledare var judar, som till exempel Trotskij, Kamenev, Zinovjev, Maxim Litvinov och Moisej Uritskij.

Även Winston Churchill, som var sionistvänlig, gav uttryck för denna uppfattning, då han i en artikel i Illustrated Sunday Herald den 8 feb 1920 varnade för ”en världsomfattande kommunistisk stat under judisk dominans”. Efter ryska revolutionen agiterade Churchill för en invasion för att krossa kommunisterna, vilka han beskrev som de ”internationella judarna”.

I stället kom som vi vet Churchill att alliera sig med Sovjetunionen mot Nazityskland.

I nazisternas propaganda använde man beteckningen ”judebolsjevism” för att hävda att judiska finansintressen gjort gemensam sak med judiska kommunister och genomfört den ryska revolutionen för att främja sin plan om ett judiskt världsherravälde.

Är det påverkan från denna antisemitiska konspirationsteori som ligger bakom Flemings figur Tov Kronsteen, överste i det sovjetiska kontraspionaget? Det är inte omöjligt. Fleming var en ung man på 20-talet då denna konspirationsteori var populär. Dock är jag övertygad om att det bara är en slump att filmfiguren Kronsteen spelades av en judisk skådespelare. Inte heller tror jag att den liknande figuren Leonard i North by Northwest ska föreställa judisk eller att det fanns någon medveten avsikt bakom att ge rollen till juden Martin Landau. Varken Bondfilmens skapare, Albert R. Broccoli och Harry Saltzman, eller Hitchcock hade antisemitiska åsikter. Jag tror dock att det är fullt möjligt att filmfiguren Kroonsten är påverkad av Leonard.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar