BIRGITTA SPARF: Det ska fan vara man idag

Du kan ha en högre teknisk, ekonomisk eller juridisk utbildning. Du kan vara smart, kunnig och kompetent. Men du räknas ändå inte eftersom ”nu vill vi ha en kvinna”.

Det är meningen att jag som kvinna ska applådera denna utveckling. Jag ska se mig som ”representerad”. Tack, men jag har aldrig någonsin känt något behov av att känna mig representerad som kön. Mina representanter har bland andra varit Gösta Bohman och Jimmie Åkesson.

Varför förväntas jag känna entusiasm inför en hånflinande Magdalena Andersson eller en fullständigt galen Annie Lööf? De är kvinnor och de får mig bara att känna stor skam. Jag vill inte ha en kvinna bara för att hon är kvinna. Varför förväntas jag vilja det? Varför utgår man ifrån att jag inte premierar kompetens framför kön?

Anna Lindh var en lysande politiker. Smart, kompetent och självklar. Med samma lyskraft som Olof Palme. Hade hon fått leva så hade hon lätt kunnat bli partiordförande för sossarna. Men då utifrån sin kompetens, inte sitt kön.

Nu hänger männen löst i det socialdemokratiska partiet. Rikspuckot Löfven avgår i november och nu är det dags för en kvinna. Ska bli kul att se vem det blir. Väljer de inte en kvinna så är de rökta. De kanske lämpade männen i partiet göre sig icke besvär. De är ute och passé. Plats i korgen!

Det ska fan vara man idag. Det är faktiskt värre än att vara vit och svensk.

BILD: Det bästa smartaste tjejgänget.

Birgitta Sparf