PATRIK ENGELLAU: I den mån världen styrs av människor så är det mer av deras underliga föreställningar och klantighet än av deras ondska och intelligens

”Om du visste, min son, med hur ringa visdom världen styres”, lär Axel Oxenstierna (bilden) ha sagt till sin son Johan när sonen skickades för att förhandla om westfaliska freden. Bra idé. Det betyder att om världen inte uppför sig som vi tycker att den borde uppföra sig så är det mer sannolikt att det beror på att någon eller några har missförstått och klantat sig än att de med vilje och list styrt tingen till din och min nackdel.

Egentligen är detta självklart. Om kycklinglårfiléerna som du bespetsat dig på till middag är slut i ICA-butiken ska det mycket till innan du börjar konstruera förklaringar som baseras på tanken att din satmara till förra fru för att hämnas på dig fått ihop det med kyldiskföreståndaren och tubbat honom att gömma lårfiléerna bakom wettextrasorna och den andra städutrustningen. Om helljuset är trasigt precis när du hämtar biljäveln från service utgår du inte från att servicechefen snott lampan för att för egen vinning sälja den till den syrianska svartverkstaden på hörnan. Man ska vara bra skruvad, alternativt inblandad i mångåriga arvsstrider med syskon eller skiljedomsförfaranden med före detta affärspartners, för att över huvud komma på att fabricera sådana misstankar. Räkna själv. Hur många gånger i livet har du blivit utsatt för någon sådan konspiration och hur många gånger har saker och ting fungerat enligt förväntan, det vill säga att bussen kommit ungefär på tid och PostNord noggrant levererat de saltade fakturorna från elnätsbolaget?

Jag förnekar inte att organiserat fanstyg existerar. I vissa kretsar pågår ständiga vendettor mellan gäng vars medlemmar alltid står redo att ta livet av sina motståndare. Det finns också elaka grannar som försöker förgifta ditt liv genom att göra orosanmälningar till socialen när dina ungar skriker. Men i den lilla världen, alltså den tillvaro där vi tillbringar våra dagar – där det mesta är hyggligt förutsägbart eller i varje fall begripligt när det händer – finns normalt inga sammansvärjningar som gäller dig annat än det kärleksfulla men larviga hemlighetsmakeriet inför din födelsedag. För det första är du inte tillräckligt viktig för att bli föremål för ränker – annat än just i regi av psykfallet till före detta fru – och för det andra skulle dina fiender inte vara smarta nog att lägga upp och genomföra en plan för att gömma kycklinglårfiléerna. Försök själv så får du se. Så fort du har gömt paketen så fylls det på i kylen med nya lår.

Med detta vill jag säga att alla konspirationer i den lilla världen är rätt överblickbara. När de inträffar vet vi vad de handlar om, till exempel att den satans grannen har larmat socialen igen. Blir det alltför konstigt tror vi inte på några dolska anslag om vi inte är psyksjuka, till exempel att alla jobbkompisarna sticker nålar i voodoodockor för att vi ska få böldpest.

När det gäller den stora världen, till exempel Putins kabinett, Världshälsoorganisationen och World Economic Forum i Davos – dit en bra del av världens rikaste personer kommer med sina privata jetplan för att synas och för att lyssna på fantasifulla och orealistiska men spännande planer för världens framtid – så kastar många av oss vardagsmänniskor alla förtöjningar till verkligheten och inbillar oss att sådana som Bill Gates och Jeff Bezos i samarbete med Barack Obama har ändlösa resurser och all tänkbar tid, handlingskraft och skicklighet för att lyckas med vilka konspirationer mot mänskligheten som helst. Observera mot mänskligheten, aldrig för. Konspiratörer anses alltid vara den vanliga människans fiende. Se om du kan komma på någon vänligt sinnad sammansvärjning utöver den stämpling som Jesus iscensatte tillsammans med sina tolv lärjungar för tvåtusen år sedan.

Inte ens Jesus lyckades skydda sitt gäng från förrädaren Judas men vi är benägna att tro att Bill Gates har starkare övernaturliga krafter än Jesus och därför kan dra i spakar och ställa in reglage så att världen utvecklas precis som han vill. Fram till detta kalenderår var den mest fantasifulla internationellt spridda konspirationsteori som jag tagit del av berättelsen om Zions Vises Protokoll. Den handlar om att ledarna för en judisk sammansvärjning i världsskala samlades i Basel – bevis!, bevis!, Basel ligger i Schweiz och det gör Davos också! ser du hur alla trådar går ihop! – och där publicerade en plan för hur de skulle erövra hela världen. I jämförelse med Zionprotokollet har berättelserna om James Bonds bravader varit småpotatis, ursäkta Ernst Stavro Blofeld, Le Chiffre, Dr. No och ni andra.

Men i år har det alltså kommit en för ett visst klientel trovärdig utmanare i form en berättelse av läkaren Michael Yaedon som i en YouTube-video på en timme förklarar att covidpandemin inte finns på riktigt utan är en uppfinning av dolda krafter som verkar vara Davos-gänget och troligen WHO och läkemedelsföretagen. Yaedon gör en av de snyggaste föreställningarna jag sett. Han talar väl och tydligt. Han är på allvar. Han värnar om mänskligheten. Han sägs ha varit chefsforskare på Pfizer och sedan läkemedelsföretagare som sedermera sålde sitt företag till Big Pharma för flera miljarder dollar. Han spinner skickligt en historia som utnyttjar de flesta åtminstone av mig kända ovissheterna i den officiella pandemiförklaringen, exempelvis frågan om det varit någon mening med nedstängningarna och hur det egentligen ligger till med överdödligheten och det meningsfulla med att vaccinera barn. När han fått hålla på en halvtimme sitter man, det vill säga jag, där och funderar på om det kan ligga någon liten sanning bakom anklagelserna om att hela pandemin bara är en egennyttig uppfinning av onda och intelligenta men dolda världshärskare som just Pfizer. Inte ens Krösus Sork, den elake kapitalisten i serien om Bamse, hade kunnat komma på något listigare än att lura alla människor att de skulle riskera att dö om de inte tog en medicin som Krösus själv tillverkade och sålde.

Det är faktiskt elegant och sannolikt övertygande för dem som kan tänka sig att Pfizer och Bill Gates tillsammans har makt att styra en hel värld av folk som Donald Trump, dessa makthavares sprattelgubbe, och Dr. Fauci för att inte tala om Anders Tegnell och Lena Hallengren.

Sedan kommer den helt oväntade upplösningen i doktor Michael Yeadons berättelse. Han frågar sig själv varför nu Pfizer och de andra vill binda mänskligheten i ett evigt beroende av ständigt förnyade vaccinationer med kemikalier som de själva tillverkar. Varför hittar de på idén med vaccinpass? Om Yaedon själv hade svarat att nu, Dr Watson, är du bra dum, det är väl självklart att Pfizer på det sättet skulle ha skaffat sig ett fullständigt oslagbart cash flow, då hade man kanske nickat instämmande.

Men det säger han inte vilket övertygar mig att han i verkligheten kommer från James Bonds värld. Han säger att det slutgiltiga syftet är att åstadkomma depopulation, det vill säga folkmord, med förgiftade boosterdoser. Tanken skulle vara att jorden är överbefolkad och att Pfizer och Bill Gates nu står beredda att ta det slutgiltiga ansvaret för detta. Snacka om Endlösung.

En konspirationstroende kommentator som tagit del av Yaedons framställning förklarade för mig att Bill Gates flera gånger framfört sin oro över jordens överbefolkning så att, jodå, det finns bevis.

Om du tycker att hela den här historien känns vansinnig så är du inte ensam. Jag står på din sida. Kolla själv. Finns det någon annan förklaring är Axel Oxenstiernas? Det skulle då vara att inte bara de styrande utan även de styrda utmärker sig genom sin ringa visdom.

Patrik Engellau