BITTE ASSARMO: Dömda hedersvåldsförövare: Vi kände inte till svenska värderingar

Efter åratal av budskapet att det inte finns några svenska värderingar, eller att de åtminstone inte skiljer sig från andra kulturers, slår nu en psykolog larm om betydelsen av dem. Varför? För att hedersvåldsförövare plötsligt har kommit på att de kan skylla sina brottsliga gärningar på att de inte fått lära sig de svenska värderingarna.

”När forskare skulle ta reda på mer om drivkrafterna hos personer som begått grova hedersrelaterade brott fick de ett något överraskande svar. De flesta av gärningsmännen var eniga om att information om lagar och värderingar när man kommer till Sverige skulle kunna bidra till att motverka hedersrelaterat våld”, står att läsa i Svenska Dagbladet, i en intervju med psykiatern Camilla Starck som djupintervjuat 16 personer dömda för hedersrelaterade brott, i syfte att hitta nya behandlingsmetoder.

Jag är givetvis av samma åsikt – nämligen att klar och tydlig information om vad som gäller i Sverige ska utgå till var och en som träder över landets gränser. Och jag tycker det är jättebra att man faktiskt gör en sådan här undersökning. Däremot känner jag en oerhörd vrede över att det plötsligt är så lätt att tala om vikten av svenska värderingar – bara för att en grupp brottslingar som vidmakthåller en sjuk hederskultur tar upp det.

Inte heller köper jag argumenten från dessa grottmänniskor som skadar sina barn och hustrur och andra som de borde älska och värna. Det här är bara ännu ett utslag av den förbannade offermentalitet som ständigt träder in så fort det handlar om kriminella. Klart att de här brottslingarna tycker att de borde ha fått mer hjälp av samhället, det är ju ett jättebra sätt att slippa ta eget ansvar. Det här är en efterkonstruktion och ett sätt att lägga fokus på hur illa de blivit behandlade i det svenska samhället. ”Snyft, snyft, om svennarna hade berättat för oss vad som gäller så hade vi sluppit sitta i fängelse nu, snyft”.

Det är så jävla patetiskt.

Vi pratar ju om människor som varken är kärleksfulla eller anständiga nog för att älska sina barn mer än de hatar andra klaner, andra släkter och andra folkslag. Människor som tar sig för att mörda sina egna barn om de uppför sig i enlighet med svenska värderingar. Varför är de plötsligt så intresserade av att få ”lära sig” dessa värderingar? För att de kan få möjlighet att ingå i ett projekt som förkortar deras strafftid, eller? Tillåt mig vomera.

Själv är jag dödstrött på att det alltid ska hittas orsaker till alla former av kriminalitet. Och jag ska vara helt ärlig nu. Jag struntar fullständigt i hur deras snuskiga hederskultur fungerar och bryr mig inte ett skvatt vad de får för behandling i fängelset. Det viktigaste för mig och, vågar jag gissa, för de allra flesta svenskar, är att de sitter bakom lås och bom för sina vidriga brott. Länge.

Samtidigt är det förstås klart att etablissemanget – politikeradeln, myndigheterna med sina tjänstemän och de stora medierna – bär skulden till att hedersvåldet överhuvudtaget har smugit sig in i Sverige. Det har slagits larm om detta ända sedan invandringen från dessa kulturer tog fart för flera decennier sedan men etablissemanget har valt att slå dövörat till. Istället har de unisont förtalat svenska folket som rasistiskt och främlingsfientligt och hjälpt invandrare från andra kulturer att sticka offerkoftor stora som hela Svealand. De har hånat och förlöjligat begreppet ”svenska värderingar” och jämfört svenska män med talibaner. Centerpartisten Amandah Andersson uttryckte sig så här i en ledare i LT för ett par år sedan:

”Varför ska invandrare fostras i svenska värderingar, som om det vore något slags vaccin mot att begå sexualbrott? Under #metoo-vågen vittnade tusentals, och fler därtill, kvinnor med om sexuella övergrepp från samhällets alla skikt och platser. Omfattningen av det sexuella våldet blev smärtsam tydlig, fastän den egentligen aldrig varit någon hemlighet. Förövarna finns överallt och är vem som helst.”

Jo tjena.

Det ska bli ytterst intressant att se hur Amandah Andersson och andra hedersvåldsförnekare och belackare av svenska värderingar reagerar nu när förövarna själva sagt sitt. Eftersom brottslingar har samma värde som sina offer, enligt svensk praxis, blir det sannolikt mycket mer angeläget att lyssna när dessa öppnar munnen. Jag menar, varför ska man lyssna på en vanlig svenne när det är så mycket mer spännande att lyssna på män från en exotisk hederskultur?

Ett annat alternativ är att ta till naiviteten igen. ”Vi såg det inte komma den här gången heller” liksom.

Etablissemanget kan dessutom ta tillfället i akt och ytterligare skuldbelägga svenska folket. Om ”vi” hade informerat dem om vad som gäller så hade de inte behövt lida nu. ”Vi”, som i du och jag och varenda sketen skattebetalare i hela landet, för när politiker ställs inför verkligheten är deras misstag hela folkets. Att svenska folket i åratal har protesterat mot den infantila synen på hederskultur och hedersförövare låtsas de inte om för skuldbördan ska bäras av alla, och särskilt av den lilla människan som ingen makt har.

För statsstyrda public service och de stora tidningsdrakarna öppnas en helt ny värld av möjligheter och jag kan redan nu se Dagens Nyheters och SVT:s rubriker framför mig:

”Han mördade sin dotter – kände inte till de svenska värderingarna”

”Samhället svek – därför mördade han hustrun”

”Han dömdes för hedersmord – talar ut om svenskarnas skuld”

Ingen kommer längre att förneka att det finns svenska värderingar – nu kan de ju användas som ett verktyg för att misskreditera och förtala svenska folket. Och sådana verktyg tycks vara det bästa vårt maktetablissemang vet.

Bitte Assarmo