MOHAMED OMAR: Talibanerna kommer tillbaka. Ska vi lägga oss i?

Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé har intervjuat (publicerad 6/8 2021) talibanledaren Muhammad Naeem.

”Folket är på vår sida”, säger talibanledaren. Jag tror att han har rätt. Jag har svårt att se hur det är möjligt för en rörelse att hålla ut så länge, att strida i så många år, och vara så stark som den är utan att ha folkets stöd.

Många västerlänningar ägnar sig tyvärr åt önsketänkande. De tror att alla människor på jorden vill ha frihet. Vi såg samma sorts önsketänkande under den så kallade ”arabiska våren”. På västerländska tevekanaler intervjuades arabiska aktivister och intellektuella som pratade om frihet och demokrati. Men på marken skrek folket Allahu akbar. Demonstrationerna utgick från moskéerna efter fredagsbönen. Imamerna hetsade i sina predikningar.

Jag är säker att på att det skulle vara bättre för afghanerna att lämna vidskepelse och fundamentalistiskt vansinne bakom sig och öppna sina hjärnor för västerländsk vetenskap och västerländska idéer om frihet. Landet skulle utvecklas.

Det kanske låter hjärtlöst, men jag tror att de måste komma till denna insikt själva. Om västvärlden ständigt räddar dem från dem själva kommer de aldrig att lära sig.

När islamistiska terrorgrupper misslyckas, när deras försök att upprätta en islamisk stat slutar i anarki, total kollaps och galenskap, hittar de alltid ursäkter. Det var västs fel, säger de. Så försöker de på nytt.

Vi har massor med invandrare i Sverige och i övriga västvärlden som är helt blinda för de verkliga orsakerna till varför deras länder är så efterblivna. De skyller allt på väst, och inte sällan ”judarna”. Att islamisk fundamentalism skulle ha något med efterblivenheten att göra kan de inte ens föreställa sig. Tvärtom bygger de fundamentalistiska moskéer här i väst och vill undervisa västerlänningarna om det rätta sättet att tänka och leva.

Västerlänningarna som alltså öppnat sina hjärtan för dem och låtit dem komma hit, eftersom de inte ville leva i sina efterblivna hemländer.

Om det afghanska folket hatade talibanerna skulle det finnas ett hårt motstånd. Det skulle finnas miliser som kämpade med samma glöd som talibanerna. Det finns det inte. Det verkar inte finnas någon idé eller någon tro i Afghanistan som kan mäta sig den islamiska fundamentalismen.

Motståndarna till talibanerna är beroende av utländskt stöd.

Så här säger talibanledaren Muhammad Naeem:

Om krig handlar om antalet soldater och om utrustning har de sedan 20 år tillbaka haft hundratusentals utländska soldater på sin sida. De har varit välutrustade med moderna och avancerade vapen. De hade tillgång till flygplan. Än i dag får de tekniskt, ekonomiskt, militärt och politiskt stöd från utlandet. Om krig handlar om siffror måste de döda hela folket. Krig handlar om stridsmoral. Våra mujahedin har stridsmoralen på sin sida och vill befria landet och slåss mot ockupationen för att etablera islamiskt styre. De (regeringen) saknar stridsmoral.

Jag tror det finns mycket sanning i talibanledarens ord. Jag tycker självklart synd om afghanerna eftersom jag är övertygad om att ett upplyst, fritt och civiliserat liv är bättre än ett liv i okunnighet, förtryck och vidskepligt mörker. Men, som sagt, de kanske måste komma till denna insikt själva utan hjälp av amerikanska bomber.

Jag kan dock även sympatisera med dem som vill att väst ska lägga sig i. Det är svårt att bara passivt se på medan talibanerna härjar. Tänk om inte engelsmännen på 1800-talet hade stoppat den islamiska slavhandeln? Det verkar inte ha funnits någon nämnvärd opinion bland muslimerna själva att stoppa den. Inte på den tiden. I Saudiarabien fortsatte de ha slavar ändå fram till 1960-talet.

Expressens Mellanösternkorrespondent frågar om talibanerna tänker tvinga på afghanerna sharialagar. Han svarar:

Man kan säga att man påtvingar nåt på folket om folket inte vill ha det. Det är precis det som hänt de senaste 20 åren, då främmande tankar kommit från väst. Även Sovjetunionen försökte göra det, men misslyckades.

Talibanledaren har sannolikt rätt i att det afghanska folket vill ha sharia. Enligt en opinionsundersökning utförd av Pew Research Center vill 99 procent av afghanerna att sharialagar ska råda i landet.

En liten minoritet av afghanerna är shiamuslimer. De flesta av dem tror också på sharia. Men de räknas som kättare av talibanerna. Därför blir de förföljda och dödade. De flesta afghaner som kommit till Sverige – de som brukar kallas ”ensamkommande flyktingbarn” – är shiamuslimer som hatar talibanerna. Många av dem stödjer i stället den shiaislamistiska regimen i Iran.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar