BIRGITTA SPARF: Strukturell rasism inom penningbranschen

KATEGORI: Ovetenskapliga undersökningar Jag har ringt upp 186 olika fondförvaltare och frågat om de kan erbjuda mig en kontakt som talar perfekt svenska när jag vill diskutera hur jag ska placera mina pengar. Man vill ju gärna bli förstådd i sådan delikat situation och undvika varje form av missförstånd.

Jag var noga med att påpeka att etnicitet inte spelar någon som helst roll, de får vara vita, svarta, gula, röda, randiga eller rutiga. Huvudsaken är att de kan sitt område och behärskar mitt eget språk till fullo. Så många som 98 % av de uppringda förvaltarna försäkrade att de kunde erbjuda vad jag efterfrågade. Endast 2 % undrade vad jag egentligen menade och var ute efter.

Detta har fått den samlade PK-eliten att gå i taket. De hävdar att mitt språkkrav, oavsett etnicitet, bara är ett försök att kamouflera min uttalade strukturella språkfascism, rasism och främlingsfientlighet.

Kvällstidningarna fylls av skrämmande vittnesmål från Muhammed och Aisha, som försöker slå sig fram i fondförvaltarbranschen, om hur de gång på gång mötts av språkfascistiska och kränkande uttalanden som:

– Du, jag märker att du inte förstår vad jag snackar om när jag säger ”avkastning”. Jag vill inte ha dig som min fondförvaltare längre utan vill byta till någon som kan tala svenska. Detta gäller ju trots allt mina pengar.

DO rasar och säger att detta inte alls handlar om språk utan om ren och skär fascism. Han kommer att kalla några av de största fondförvaltarna till ett allvarligt uppsträckningsmöte i början av nästa vecka och kräva rättning i leden.

Statsminister Löfven har för första gången på länge öppnat sin svenska ordbok från sjuan och utökat sitt ordförråd väsentligt. Nu är detta inte bara ”Inte OK” eller ”Oacceptabelt” utan det är även ”Vidrigt”.

Docenter och professorer inom historisk ekonomisk etik förklarar att detta har varit ett välkänt fenomen ända sedan romartiden. Vilket de beklagar.

Kulturskribenterna skriver så tangentborden glöder. Så här får det inte gå till. Denna möjlighet till diskriminerande språklig fascism och utsortering måste omedelbart upphöra och förbjudas.

På sociala medier vittnar glada och nöjda investerare om att de minsann har en fondförvaltare som knappt kan tala svenska men som är skämtsam och kul på ett osvenskt vis och som haft sån tur att de både fått behålla sitt kapital och dessutom gjort en visserligen liten men ändock vinst.

Debatten fortsätter… 😎

Birgitta Sparf