BITTE ASSARMO: Sommarutflykt – Besök din lokala hembygdsgård

TURISTA I DITT HEMLAND Det finns inte mycket som andas sommar så som hembygdsgårdar. Hembygdsrörelsen är Sveriges näst största folkrörelse, efter idrottsrörelsen, med drygt 400 000 medlemmar. Det finns över 2000 hembygdsföreningar i Sverige – 2060, enligt siffror från 2019 – och årligen anordnas över 30 000 evenemang för allmänheten. Det är inte lite det. Ändå har de svenska medierna i decennier hävdat hembygdsrörelsens nära förestående död. Varför?

Jag tror faktiskt det handlar om ett slags önsketänkande. Hembygdsrörelsen kan knappast vara särskilt populär i mediekretsar, eftersom den ju värnar just det som det offentliga Sverige uttryckligen vill fjärma sig ifrån, nämligen den inhemska kulturen.

De stora medierna är dock sällan i fas med den breda allmänheten och att hembygdsrörelsen är så stor och så utbredd säger något om vårt behov av att känna och röra vid vårt kulturarv. Omkring fem miljoner besökare per år visar att inte ens decennier av hårdför politisk och massmedial kulturförnekelse har lyckats få oss att glömma vilka vi är och varifrån vi kommer.

Det behöver förstås inte innebära att hembygden nödvändigtvis utgörs av en faluröd stuga omgärdad av en gärdsgård. Den röda stugan är visserligen något de flesta av oss har en relation till, eftersom så många av oss har rötter i bondesamhället men hembygden kan också vara större orter, eller ett kvarter i Stockholm. Jag har en väninna vars släkt har bott och arbetat på Södermalm i fler generationer än hon kan räkna, och för henne är det Södermalm och Gamla Stan som är den där hembygden som får hennes hjärta att klappa lite fortare.

Så vem du än är, varifrån du än kommer, besök en lokal hembygdsgård i sommar. De är en del av ditt kulturarv. På Sveriges Hembygdsförbunds hemsida finns all information du behöver för att hitta rätt.

Bitte Assarmo