BITTE ASSARMO: Streamingtips för långa, lata sommarkvällar

Sommar, sol och bad i all ära men nog är det skönt att slänga sig i soffan och se en riktigt bra TV-serie också, nu när det är semestertider. Här är några tips på serier och mini-serier som streamar just nu!

Dirty John

Den här miniserien har några år på nacken nu, men det gör den inte mindre spännande. Den handlar om John Meehan, den fullkomligt samvetslöse och hänsynslöse bedragaren som nästlade sig in i kvinnors liv och gjorde deras tillvaro till en mardröm. Med briljant skådespeleri av Eric Bana och Connie Britton, och alla övriga inblandade, är det här en otroligt sevärd historia.

Serien fick en säsong 2 förra året, som även den behandlar ett verkligt brottsfall, men den är inte tillnärmelsevis lika fängslande. Streamar på Netflix.

Hedebyborna

Klassisk dramaserie om ett Sverige i förändring, med den sörmländska orten Hedeby och dess färgstarka invånare i fokus. Serien bygger på Sven Delblancs romanserie Åminne, Stenfågel, Vinteride och Stadsporten och första avsnittet hade premiär den 23 oktober 1978.

Skådespelargalleriet är imponerande, med namn som Tor Isedal, Ingvar Kjellson, Lena Brogren och Anders Nyström i rollistan. Svenskt drama när det är som bäst! Serien finns att streama på SVT Play Öppet arkiv.

Mystery Road

Australiensisk ”goth”-thriller, i karga ökenmiljöer med spännande mordhistorier och en stor dos realism. Huvudperson är poliskommissarie Jay Swan som är lika butter och tvär som han är en skicklig utredare, och som vägrar ge upp även när allt är som mest omöjligt.

Serien är en fristående fortsättning på den hyllade filmen med samma namn, som kom 2013. och hittills har det kommit två säsonger. Streamar på Cmore.

You

En av de mest spännande och medryckande originalserierna från Netflix på senare år, omöjlig att slita sig ifrån. I centrum står den oförbätterlige romantikern Joe, en tystlåten, charmig och bildad man som arbetar i en bokhandel i New York. Men Joe har också en annan sida, som blir tydlig ganska snabbt. Han är nämligen en skoningslös och livsfarlig stalker.

Hittills finns två säsonger att streama, och i höst kommer säsong 3.

Years and Years

Brittisk miniserie som tar sin början 2019 och rullar på in i framtiden. Den följer en familj i Manchester som får se sin vardag förändras till oigenkännlighet då Storbritannien långsamt förvandlas till en diktatur under den populistiska politikern Vivienne Rook, briljant spelad av Emma Thompson.

På sina ställen är Years and Years nästan plågsamt politiskt korrekt, det ska erkännas, men stundom kan den faktiskt också förvåna. Så försök bortse från den uppenbara flirten med de mest PK-anstrukna tittarna och njut istället av ett lysande skådespeleri från alla inblandade, stor dramatik och en rad spännande miljöer. Finns att streama på HBO och Cmore.

Hemsöborna

Ingen närmare presentation behövs. Strindbergs skärgårdsdrama, regisserat av Bengt Lagerkvist och med Allan Edwall och Sif Ruud i huvudrollerna, är en av de bästa och mest folkkära TV-serier som någonsin gjorts i Sverige. Finns att streama på SVT Play Öppet arkiv.

True Detective

För den som vill sätta tänderna i en riktigt ruggig seriemördarthriller är True Detective ett oslagbart val. Det är så mörkt, brutalt och skoningslöst som det kan bli när de två poliserna Rust Cohl (Matthew McConaughey) och Martin Hart (Woody Harrelson) återberättar ett 17 år gammalt seriemordfall som blivit aktuellt på nytt, då ett nytt mord ägt rum som bär seriemördarens signatur. Extra plus för personkemin mellan huvudrollsinnehavarna och, naturligtvis, för signaturmusiken, The Handsome Familys vemodiga Far From Any Road.

Serien har tre säsonger, varav den första är överlägset bäst. Säsong 2 är tämligen medioker, medan säsong 3 åtminstone till stor del närmar sig första säsongen. Serien finns att streama på HBO.

Bitte Assarmo