BIRGITTA SPARF: Sverige- frihetens land!

Boråspolisen Nadim Ghazale, inflyttad från Libanon, talar i sitt sommarprogram på statsradion om att vita straighta män är inkvoterade överallt och inte behöver kämpa.

Jag kan berätta ett och annat om vitt privilegium för Ghazale. Min far, född 1916, började redan som 14-åring att arbeta som finsnickare på Rälta Snickerifabrik. Min mor, född 1928, fick inte studera vidare utan sändes ut av min mormor till överklassen på Östermalm för att tjäna som hembiträde hos Qvennerstedtare och Thammare.

Dessa två själar möttes och gifte sig. Min syster föddes 1950, min bror 1951. Det blev lite för mycket, min mor drabbades av depression och försökte ta sitt liv. Hon hamnade på Säters mentalsjukhus där en överläkare ville att hon skulle steriliseras. Helt i enlighet med rådande steriliseringslagar. Hon kämpade emot med näbbar och klor. Hennes man, alltså min far, skulle ge sitt godkännande men vägrade. Hon släpptes fri. Allt detta har min mor och far berättat för mig.

Tre år senare, alltså 1954 föddes jag. Som genom en lucka i lagen. Vit och otroligt privilegierad. Jag fick växa upp i det som var Folkhemmet. Min far och mor var med och byggde upp Sverige. Skapade grunden för ett välfärdssamhälle som sedan skulle komma att spåra ur fullständigt.

Ghazales familj kunde välja att flytta hit från Libanon. Nu kan han, några år senare, sitta och säga i Sveriges Radios sommarprogram att vita män är inkvoterade redan från början och inte behöver anstränga sig. När det i själva verket är han som är inkvoterad i TV-programmet Veckans Brott. En polis från Borås. Men fattar han inte själv hur snett ute han är?

För varje dag som går blir jag allt mera rasande! Jag vill inte höra ett ord till om hur rasistiska och uteslutande vi är. Vi är svenskar, vi lever i Sverige och vi har vår långa och brokiga historia. Sverige är vårt land, oavsett vad alla hitflyttade anser och tycker! 🇸🇪

Birgitta Sparf är utbildad socionom. Hon har varit verksam i 22 år i olika utanförskapsområden i Storstockholm. Nu egenföretagare och konsult inom socialtjänsten.

Birgitta Sparf