BITTE ASSARMO: Låt ingen lura dig att tro att du är privilegierad för att du är vit

Jag är nog en smula långsint i vissa fall, för jag kan faktiskt inte släppa den sommarpratande polisen Nadim Ghazale. ”Är du vit, svensk, straight och man – då är du redan inkvoterad. Grattis, du fick den enklaste vägen.” Det är så kränkande mot svenska vita män, och mot hela det svenska samhället, att det borde rendera ett mycket allvarligt samtal med högsta polischefen. Istället hyllas Nadim Ghazale för sina grova och lögnaktiga generaliseringar.

Det är så här det är i Sverige idag. Vad som än händer – om jorden så skulle gå under – så finns det en sak man kan lita på och det är att den som kategoriskt kränker vita människor, och framför allt vita män, per automatik får synas mer i det offentliga rummet än någon annan. Det finns ingenting som är så lukrativt idag som att nedvärdera vita män, håna dem och förringa deras livsgärning så som Nadim Ghazale gör. Det garanterar en framgångsrik karriär i de flesta branscher och närmast fri tillgång till de resursstarka plattformarna.

Det här är allvarligt på flera sätt. Dels, förstås, för att det är en djup kränkning mot hela det svenska folket – dels för att det är ett så tydligt tecken på att historielösheten uppmuntras av både medier och politiker.

Det finns bara en anledning till att de tre sammansmälta statsmakterna gör tummen upp för sådana uttalanden som Nadim Ghazales, nämligen att de välkomnar okunskap och historielöshet. De vet att historielöshet gör människor lättare att styra. Ju fler som predikar det här föraktet mot vita, desto färre bildade människor med historiekunskaper får plats i det offentliga rummet. Därmed blir det också lättare att indoktrinera allt fler medborgare i den postmoderna läran om att det Sverige som vi minns aldrig funnits och att den som dristar sig att påstå det är någon sorts extremist.

Det är ett skamlöst förhållningssätt till det kulturarv som är vårt och mot oss alla – våra föräldrar och deras föräldrar, som aldrig åtnjutit några som helst privilegier men ändå jobbat och byggt upp det samhälle som idag tar emot flest flyktingar i hela Europa.

Det betyder inte att jag vill tysta Nadim Ghazale. Yttrandefriheten gäller alla, och han har lika stor rätt som alla andra att säga sitt hjärtas mening, även om det han hävdar är en fet lögn som saknar verklighetsanknytning. Däremot vill jag höra röster som motvikt mot den här totala moralkollapsen. Vi ska inte tigande se på när det offentliga rummet tas över av människor som tar sig friheten att försöka skriva om vår historia och vår kultur.

Vi som minns Sverige och som kan vår historia måste fortsätta att berätta sanningen. Vi måste fortsätta att berätta om det folk som med idogt slit, och utan privilegier, byggde upp Sverige. Vita män som byggde sina hus från grunden, vita kvinnor som födde barn hemma i kökssoffan och dagen därpå gick ut i ladugården och mjölkade. Människor som arbetade från morgon till kväll för att ge sina familjer tak över huvudet, mat på bordet och en moralisk kompass.

Människor som mina far-och morföräldrar och dina. Som växte upp i fattigdom och inte ens hade rösträtt, men som likväl lyckades skapa ett gott liv åt sig och sina familjer. Människor som i förlängningen också skapade ett gott liv åt dem som idag förringar dem på grund av deras hudfärg.

”Inkvoterade” från början, enligt Nadim Ghazale. Jo tjena. Grattis, farfar, som hade turen att få trampa kyrkorgel varenda söndag från sex års ålder, grattis morfar som fick börja jobba som dräng vid 12 års ålder, grattis pappa som jobbade som springpojke sex dagar i veckan direkt efter sjätte klass.

Låt inte människor som Nadim Ghazale sprida lögner om privilegier som aldrig funnits! Låt er inte skrämmas av hans påhejare bland politiker och i mediehusen, som tar alla chanser att stämpla oliktänkande som rasister och extremister! Vägra skämmas för att du är vit och låt dig inte luras att tro att vare sig du eller dina anfäder har åtnjutit några särskilda privilegier bara för er hudfärgs skull.

Bitte Assarmo