HITTAT PÅ NÄTET: Gunnar Sandelin på Facebook – ”England i EM-final 2021 vs. England i VM-final 1966”

I ett inlägg på Facebook (10/7 2021) jämför Det Goda Samhällets skribent Gunnar Sandelin de engelska fotbollsspelarnas ekonomiska situation idag, när England ska spela EM-final, med 1966, då England segrade i VM-finalen mot Västtyskland:

1966 blev England världsmästare i fotboll på hemmaplan. Jag såg på en flimrig svart-vit teve (färg-teven kom samma år) hur britterna efter förlängning slog Västtyskland med 4-2. Geoff Hurst blev tremålsskytt och hans 3-2-mål är VM-historiens mest omdiskuterade: via ribban ner på marken. Men VAR (sic) hela bollen innanför mållinjen bakom den i solskenet kepsbeprydde Hans Tillkowski i Västtysklands mål? Det tyckte den ryske linjedomaren i alla fall.

Sedan dess, under 55 år, har England inte varit i en mästerskapsfinal för landslag i fotboll. Nu är det dags igen på Wembley, men med spelare som kostar 80 miljoner pund i övergångssummor, som när mittbacken Harry Maguire gick från Leicester till Manchester United.

Englands världsmästare 1966 blev inte rika. Flera av spelarna sålde sina medaljer för att få det att gå runt. Nedan kommer en glad 25-årig Geoff Hurst med sin fru Judith efter VM-triumfen. Han har just förnyat sitt kontrakt med West Ham för 170 pund i veckan. Före VM-slutspelet i Brasilien 1950, där Sverige tog brons, gick vår största dribbler genom tiderna ”Nacka” Skoglund över till AIK från Hammarby för en ny kostym på NK och en kappa till sin mamma…

Läs inlägget på Facebook här

BILD: Fotbollsspelaren Geoff Hurst med hustrun Judith.