MOHAMED OMAR: Tankar om spridningen av filmklipp som visar polismannens död i Biskopsgården

En man greps i Helsingborg för att ha delat ett filmklipp från polisskjutningen i det mångkulturella Biskopsgården i Göteborg. Klippet visar livräddningsförsöken på den skjutne polisen, rapporterar P3 Nyheter.

Mannens ”tekniska utrustning” beslagtogs av polisen, sedan släpptes han efter förhör. Han är fortfarande misstänkt för något man kallar ”grovt olaga integritetsintrång”.

”Det är inte så väl bekant hos allmänheten att man kan göra sig skyldig till brott och få sin telefon och dator beslagtagna och man kan till och med bli inlåst efter att ha spridit sådana filmer på nätet”, sa Erik Nord, polisområdeschef för Storgöteborg, till P3 Nyheter.

Flera förbigående personer valde att filma när poliserna försökte rädda sin skjutne kollega i Biskopsgården.

En ung svart man med invandrarbakgrund, Sakariye Ali Ahmed, är anhållen för mordet. Han är aktiv i ett kriminellt gäng av ”nysvensk” karaktär.

Nu riktas stark kritik mot att klippen sprids på sociala medier.

Så här skriver till exempel polisen Viktor Adolphson på Twitter:

Visa lite respekt. Sprid inte klipp på en skjuten människa. Det är någons nära anhörig. Tänk till.

Kritik har också riktats mot alternativmedier som spridit skärmdumpar och klipp från händelsen där offret syns. Klippen visar hur kollegor till den dödade polismannen sprang fram till honom och försökte rädda hans liv. En polis skriker ”kom igen, kämpa kämpa. Kom igen nu gubben”, samtidigt som hjärt- och lungräddning utförs.

I en annan film hörs hur en polis skriker att en kollega är skjuten och sedan försöker få honom att vakna till liv.

Det är starka scener.

Erik Nord anser att sådana klipp inte ska spridas på sociala medier:

Med hänsyn till anhöriga och andra som är berörda kan sådana filmer skada enormt mycket.

Det är möjligt att Erik Nord och andra poliser som nu varnar folk för att sprida filmen har goda avsikter. De bryr sig om sin dödade kollegas integritet.

Men jag funderar om inte många så kallade ”antirasister” och vänsteraktivister som nu visar sin upprördhet och avsky över att klippen sprids kan ha andra motiv.

Hade de varit lika upprörda över att klippen spreds om offret varit en ”rasifierad” och mördaren en polis?

Ja, hade de varit lika upprörda över att klippen spreds om offret varit en ”rasifierad” och mördaren en ”gammelsvensk” rasist?

Jag är tveksam. Jag tror att det är sannolikt att de hade velat sprida sådana klipp för att påverka opinionen och vinna ökat stöd för kampen mot de vitas rasism.

Maria Robsahm är en ”antirasistisk” aktivist och vänsterjournalist. År 1996 belönades hon med Stora journalistpriset.

Facebook har Maria gett uttryck för stor moralisk indignation för att klippen som visar polismannens död har spridits på nätet. Hon riktar särskilt stark kritik mot sina politiska motståndare, sverigedemokraterna, som spridit klippen. Hon beskriver deras agerande som ”vämjeligt”.

Här är en skärmdump:

Och här är en skärmdump till:

I en opinionsartikel i den skattefinansierade vänstertidningen Arbetaren (3/6 2020) skriver Maria om afroamerikanen George Floyds död vid ett polisingripande.

Maria skriver:

Videofilmen från George Floyds död är fruktansvärd. Men när filmer som denna blir tillgängliga via nätet så blir det också allt svårare att hemlighålla vad som skett. Och den rättmätiga vreden över detta rasistiska dödande har ökat i styrka.

Hon vet att filmen är ”fruktansvärd”, så hon måste ha sett den.

Hon skriver också att spridningen av filmen har haft som effekt att den ”rättmätiga vreden” ökat i styrka. Det är alltså bra, inte ”vämjeligt” att sprida filmen.

Det är bra eftersom spridningen ger näring åt kampen mot de vitas rasism.

Det är kanske just därför hon inte vill att filmen från den svenske polisens död ska spridas? Eftersom det kan leda till att vreden ökar? Det kan ge näring åt kritiken mot den invandrings- och mångkulturpolitik som bidragit till att gängkriminaliteten blivit så stor i Det Nya Sverige.

När en svart person dödas – avsiktligt eller ej – av en vit polis, då har Maria inget emot att filmen sprids. Folk måste ju veta hur rasistiska de vita poliserna i USA är, så att man kan kampanja mot rasism, vit makt, vita privilegier och allt vad det heter.

Men när en vit polisman, en ”gammelsvensk”, blir dödad – avsiktligt eller ej – av en svart kriminell med invandrarbakgrund, då anser Maria att det är ”vämjeligt” att filmen sprids.

Jag skriver alltså inte att dessa klipp bör spridas. Mitt syfte med denna kommentar är att fundera över motiven hos vissa av de ”antirasister” och vänsteraktivister som vill stoppa spridningen.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar