MOHAMED OMAR: Jag blev censurerad av Facebook

I fredags (25/6 2021) härjade en 24-årig somalisk invandrare staden Würzburg i Tyskland. Invandraren attackerade ett stort antal människor med kniv. Han lyckades döda tre.

Enligt den här artikeln i tyska Der Tagesspiegel, ska knivmannen i förhör med tysk polis ha sagt att han ser sin attack som en del av jihad, det vill säga det heliga kriget för att utbreda islams makt:

Der Somalier Jibril A. habe bei der Vernehmung durch die Polizei gesagt, er habe seinen ”Dschihad” verwirklicht, sagten Sicherheitskreise am Samstag dem Tagesspiegel. Mit Dschihad ist der heilige Krieg gegen Ungläubige gemeint.

Enligt vittnen ska knivmannen ha ropat ”Allahu akbar”.

Den somaliske invandraren, som heter Jibril i förnamn, ska ha kommit till Tyskland år 2015 för att söka asyl. Han hade fått avslag, men inte blivit deporterad.

I ett videoklipp på YouTube-kanalen Riks såg jag hur flera personer ha försökt skydda sig mot knivmannen med hjälp av barstolar, paraplyn, väskor med mera.

”Ett stort tack och respekt för det modiga ingripandet från många medborgare som resolut motsatte sig den misstänkta angriparen. Och tack till alla räddningsarbetare för deras insats på plats”, skrev Bayerns regeringschef Markus Söder på Twitter.

Efter att ha sett videoklippet skrev jag ett inlägg på Facebook (26/6 2021) där jag kommenterade att ett lämpligt vapen mot en anfallare med kniv torde vara ett långt järnrör. Då kan man hålla anfallaren på säkert avstånd och, när tillfället infinner sig, svinga järnröret med full kraft mot hans huvud, och på så sätt oskadliggöra honom och rädda människoliv.

Mitt inlägg blev snabbt censurerat av Facebook. De var vänliga nog att förklara anledningen. De hade klassificerat inlägget som ”uppvigling”. Jag blev även varnad om att inte publicera ett liknande inlägg igen.

Jag uppfattar Facebooks censur som märklig. Inlägget uppviglade inte till våld utan innehöll ett teoretiskt resonemang om hur man kan försvara sig mot en anfallare med kniv och därmed skydda sig själv och sina medmänniskor.

I en artikel i USA Today (3/12 2020) läser jag att Facebooks så kallade ”communityregler” är särskilt stränga när censorerna uppfattar att kommentarerna riktar sig mot personer med mörk hudfärg. Hatiska kommentarer om vita, särskilt vita män, blir i stort sett aldrig borttagna.

Aha, tänker jag. Det är möjligt att mitt inlägg blev bedömt med extra stränghet eftersom knivmördaren i Würzburg, som ju kom från Somalia, hade mörk hudfärg.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar