Gästskribent BIRGITTA SPARF: När kommer vinsterna?

Florence lurades från Nigeria till ett europeiskt land där hon tvingades sälja sex, hör jag i ett inslag på Sveriges Radio (18/6). Efter några år där flyttade hon med sina barn till – surprise, surprise – Sverige!

Här fick hon ett städjobb, arbetsgivaren skötte alla kontakter med Migrationsverket och övriga myndigheter. Hon fick en bostad. Barnen gick på förskola och var övrig tid med henne på jobbet. Men sen fick hon jobba för mycket och betala tillbaka delar av lönen. Hon kan naturligtvis ingen svenska och knappt någon engelska heller.

När arbetsgivaren föreslog att hon skulle sälja sex till en kund brast det för henne. Han hotade henne med att hon skulle förlora jobbet och därmed rätten att få vara i Sverige. Sedan fick hon kicken. Hon var nu helt ensam här i världen, kände ingen, kunde inget, visste absolut ingenting. Jobbet var allt hon hade.

Vad gör man i ett sådant prekärt läge? Jo, hon kontaktade naturligtvis Regionkoordinatorn mot människohandel i region Nord. Jag blir helt förbluffad, Florence slår mig med hästlängder kunskapsmässigt. Jag visste inte ens att vi hade en sådan. Men hon visste!

Man upphör aldrig att förvånas. Florence från Nigeria har alltså kompetensinvandrat till Sverige som städare från ett annat Europeiskt land. Hon får dagisplats till sina barn. Moderaterna vill ha kvar denna märkliga invandring och för att avhjälpa utnyttjanden och missförhållanden har det stiftats lagar och tillsatts en massa byråkrater och tjänstemän. Ärenden ska utredas av polis, dras i domstol, överklagas och tas upp i högre instans.

Utredningen om Florence lades ner och hennes uppehållstillstånd har nu dragits in. Hon ska överklaga. Migrationsdomstolarna jobbar ständigt för högtryck. Hon får förmodligen hjälp från frivilligorganisationer. MP/S-regeringen vill uppenbarligen också ha denna invandring eftersom de inte har ändrat reglerna och stoppat detta vansinne.

Ett nytt skuggsamhälle växer fram, skapat av våra politiker, och vi har fått nya problem att lösa samt en ny offentliganställd yrkesgrupp som ska arbeta med att avhjälpa de problem som politikerna själva skapat. Det är något förvånande att vi, som har ett sånt glädjande stort ”arbetskraftsutbud”, måste importera nigerianska städare. Vilka yrkesgrupper tillhör alla de som ”vill ha ett jobb” som Magdalena Andersson så lyriskt pratar om? Uppenbarligen inte städare.

Det är närmast fascinerande hur allt som rör migrationspolitik i Sverige undantagslöst mynnar ut i gigantiska kostnader för skattebetalarna, sociala problem, ny kriminalitet och mänskliga tragedier.

När kommer de utlovade vinsterna? Vi väntar!

Birgitta Sparf är utbildad socionom. Hon har varit verksam i 22 år i olika utanförskapsområden i Storstockholm. Nu egenföretagare och konsult inom socialtjänsten.

Birgitta Sparf