BITTE ASSARMO: Övertron på digitalisering och MSB:s nya dataspel

”Detta händer om betalsystemet kraschar – och så klarar du ett haveri” är den sensationslystna rubriken på en artikel på SVT.

Det handlar om ett dataspel. Och idén med spelprojektet är att förstå hur en stor betalningsstörning påverkar samhället, identifiera konsekvenser och upptäcka vad man kan göra för att möta en sådan kris.

”Du står i affären när plötsligt varken betalkortet eller swish fungerar, och kontanterna lyser sedan länge med sin frånvaro. Det är ett scenario som forskare nu låtit butiksinnehavare, ägare till bensinmackar och andra aktörer öva på – genom att spela ett specialutvecklat spel.”

Det specialutvecklade spelet har finansierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och utvecklats av forskare. Joeri van Laere, docent i informationsteknologi på Högskolan i Skövde, säger:

”Många har inte tänkt på att betalsystemet kan lägga ner.”

Vilket kvalificerat skitsnack. Man kan undra om denne Joeri är helt ovetande om verkligheten eller bara inbilsk. Många HAR tänkt på att betalsystemet kan lägga ner. Väldigt många. Faktiskt de allra flesta utom de lobbyister och aningslösa politiker som gått på myten om att digitalisering är lösningen på exakt allt.

Men makthavarnas motstånd mot alla sakliga argument för kontanter har varit kompakt från dag ett. Målet att göra Sverige till världens första kontantlösa samhälle är liksom viktigare än allt, och får kosta vad det vill.

Det här kunde SVT:s reporter ha talat om för Joeri. Men det gör hon inte. Hon frågar inte heller hur mycket av skattebetalarnas pengar myndighetsterminatorn Eliasson har pumpat in i Högskolan i Skövde, för att de ska utveckla det här spännande spelet om framtida betalkriser.

Däremot får vi se reportern själv får ”kämpa mot betalningskraschen” i ett litet klipp, där hon får testa spelet: ”I klippet ovan kan du se hur bra (eller dåligt) SVT:s reporter lyckas med spelet – och vad du kan göra för att klara ett stort betalningshaveri bättre.”

Ja det är ju fantastiskt att SVT kan visa oss dödliga hur vi ska hantera haverier som inte skulle kunna uppstå överhuvudtaget om inte svenska politiker varit så korkade att de gått på myten om det alltigenom digitaliserade och kontantlösa samhället. Tack för det!

”Deltagarna har fått öva på olika scenarier utifrån premissen att inga kortbetalningar kan göras på tio dygn”, får vi veta. ”Deltagarna har sedan fått välja olika åtgärder, till exempel att trycka mer kontanter eller stänga matbutiker. Situationen kan då förbättras – eller förvärras.”

Jag sätter en hundring på att spelet kommer att visa att kontanter förvärrar situationen. Inte för ett ögonblick tror jag att detta är ett förutsättningslöst spel. Jag tror tvärtom att det är en del av propagandan för det kontantlösa samhället. Ingen skulle dock bli gladare än jag om jag har fel.

Om MSB – som dessutom uppmanar alla invånare att ha kontanter hemma inför en kris – överhuvudtaget ska göra något alls är det att påverka politiker och banker att återupprätta kontanternas ställning som betalmedel.

Istället lägger de alltså skattepengar på att ta fram ”specialutvecklade spel” för att folk ska öva på något som majoriteten av svenskarna redan har full koll på. För det fattar ju minsta unge att det går käpprätt åt helvete om kontanterna avskaffas och vi är hänvisade till digitala betalsystem som kan hackas snabbare än vinden.

Bitte Assarmo