MOHAMED OMAR: Karl Marx var en opieätare

Det är väl känt att Karl Marx jämförde religion och opium. De två skulle ha liknande effekt på psyket. Karl Marx uppfattade religionens opium som en tröst, något som ju människorna nere i jämmerdalen kan behöva. Opium hade en hög medicinsk status på Marx’ tid och uttrycket ”folkets opium” hade inte en så negativ klang då som det har för oss idag.

”Religiöst lidande”, skrev Marx, ”är samtidigt ett uttryck för ett verkligt lidande och en protest mot ett verkligt lidande. Religionen är suckarna från förtryckta varelser, själen i en hjärtlös värld, och anden i en andelös värld. Den är folkets opium.”

Mindre känt är att Marx själv brukade opium. Verkligt opium, inte religion. Det är egentligen vare sig konstigt eller sensationellt, drogen användes ju som medicin. I boken Karl Marx – en introduktion (1993) skriver Per Månson:

Under dessa år inledde Marx det liv som sedan kom att bli kännetecknande för honom. Efter flyttning till en tvårumslägenhet i Soho gick han ofta till det närbelägna British Museum där han satt hela dagarna, läste, skrev långa utdrag och skaffade material till sina artiklar och böcker. Under långa perioder var han svårt sjuk och oförmögen att arbeta. Förutom att plågas av hemorröjder, lever -, ögon -, och öroninflammation, huvud – och tandvärk växte det periodvis fram stora bölder på hans kropp. För att dämpa smärtan experimenterade Marx med opium och använde arsenik för att bränna bort bölderna. Han var en inbiten rökare, och lägenheten befann sig oftast i kaos. En preussisk spion som besökte familjen någon gång under 1853 skrev i en rapport att familjen Marx levde ett bohemliv, där lägenhetens alla möbler på något sätt var trasiga, fylld av lekande barn, ouppäten mat och halvfärdiga manuskript. (s. 29-30)

Jag gav ut en självbiografisk småskrift i augusti 2012 med titeln En opieätares bekännelser. I den tar jag avstånd från tidigare islamiska åsikter.  Titeln var inte inspirerad av Karl Marx yttrande om folkets opium, utan jag stal från den från den engelske författaren Thomas De Quinceys roman Confessions of An English Opium-Eater, först publicerad i London Magazine 1821.

BILD: Ingen av männen i bilden föreställer Karl Marx … Bilden är tagen från den amerikanska filmen The Dividend (1916), som handlar om en förmögen, men olycklig ung man, som besöker en opiumhåla och blir beroende.  Slutet är tragiskt.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar