MOHAMED OMAR: Utländska flaggor har ingen plats på ett svenskt studentfirande

I år firade studenter i Malmö med palestinsk bakgrund genom att skjuta raketer och vifta med palestinska flaggor. Videoklipp på sociala medier visar hur det stökiga firandet störde trafiken i centrala Malmö.

Nils Littorin, ledare för partiet Malmölistan, kommenterade händelsen på Twitter (3/6):

Malmö: respektlösa studenter skjuter raketer mitt bland folk och viftar med arabiska flaggor. Blockerar trafiken precis i den korsning där ambulanser brukar köra in till sjukhuset. Detta förakt för liv, lag och ordning väcker bara ilska…

Det här är ett fenomen som blivit allt vanligare i Det Nya Sverige: studenter som viftar med utländska flaggor. Jag förstår inte tanken bakom manifestationen.

Jo, förresten. Jag tror att jag förstår den.

Eleverna med utländsk bakgrund ser att det viftas med svenska flaggor. De vill då ”svara” genom att vifta med ”sin” flagga. De ser alltså inte den svenska flaggan som sin.

Saken är den att flaggorna på studenten inte är till för att fira sin nationstillhörighet. Det här verkar eleverna med utländsk bakgrund ha missförstått.

De svenska flaggorna är med eftersom man idag är en svensk student. Man har gått i en svensk skola i Sverige och erhållit svenska betyg.

Även eleverna med föräldrar som kommer från Irak har alltså gått i en svensk skola och erhållit svenska betyg och firar nu att han eller hon är en svensk student.

Därför används svenska flaggor.

De utländska flaggorna har ingen rimlig plats i detta sammanhang. De tycks som sagt bara finnas där för att visa upp vilken nationstillhörighet vissa elever anser sig ha. Underförstått som trotsigt ”svar” till dem man anser vara av svensk nation.

Alla är svenska studenter och bör hålla den svenska flaggan på studentdagen.

Man bör förklara för eleverna med utländsk bakgrund att studentdagen inte är till för att fira sitt etniska ursprung eller sin nationstillhörighet. Det är en dag att fira att man är svensk student.

Det finns andra dagar då ungdomar med irakisk, somalisk eller syrisk bakgrund kan visa hur mycket de älskar sina hemländer som de och/eller föräldrarna har lämnat.

BILD: Studentfirande i Uddevalla 1959.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar