MOHAMED OMAR: Black Lives Matters ledare avgår

Patrisse Cullors, ledaren för organisationen Black Lives Matter (BLM), har avgått. Hon är en av organisationens grundare och har lett den i sex år.

Cullors har beskrivit sig själv och andra Black Lives Matter-ledare som ”skolade marxister” (engelska: trained marxists).

Tidigare i år avslöjades att Cullors köpt en villa i ett ”helvitt” område i Topanga Canyon nära Malibu i Kalifornien. Hon äger utövar denna villa fyra andra fastigheter.

Många företag världen över har donerat pengar till Black Lives Matter för att främja kampen mot ”rasism”. I februari uppgav BLM Foundation för nyhetsbyrån AP att man samlat in 90 miljoner amerikanska dollar. Många misstänker nu att en del pengar hamnat i Cullors fickor.

Techjättarna Facebook och Twitter förbjöd spridningen av nyheten om Cullors affärer, sannolikt för att skydda BLM:s rykte.

Den kände svarte sportjournalisten Jason Whitlock blev till exempel deplattformerad från Twitter efter att diskuterat Cullors affärer.

Cullors menar dock att hennes avgång varit planerad sedan ett år tillbaka och inte har någon koppling till den pågående granskningen av hennes ekonomi.

Vid sin avgång försäkrade hon att organisationen kommer att fortsätta verka mot samma mål som tidigare, att ”utplåna vit makt” (engelska: eradicate white supremacy).

Organisationen blev känd i hela världen efter att den svarte amerikanen George Floyd dött vid ett polisingripande i Minnesota. BLM-aktivister och andra menade att han dödats som en följd av rasismen bland vita poliser.

Michael Brown och Breonna Taylor är två svarta amerikaner som anses ha dödats på grund av rasistiskt polisvåld. Deras namn används i Black Lives Matters donationskampanjer.

Förra månaden vände sig föräldrarna till Michael Brown och Breonna Taylor till media och klagade att de inte fått någon som helst hjälp av organisationen.

De kräver nu en del av de insamlade pengarna.

Följ Mohamed Omar/Eddie Råbock på Instagram här

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar