MOHAMED OMAR: Vita ungdomar som klär sig enligt äldre stilideal anklagas för ”eurocentrism”

Igår (26/5 2021) skrev Patrik Engellau en text under rubriken ”Hur livet ska levas”. Han nämner hur de unga förr klädde och förde sig efter de övre klassernas ideal. Något annat gäller idag, menar han:

När ungdomar idag väljer sin stil är det inte längre uppifrån som de plockar mönster och förebilder utan tvärtom nedifrån. Gällivarehänget, rapmusiken och tatueringarna från amerikansk slum och amerikanska fängelser har blivit stilideal.

Bilden är dock inte entydig. Ett nytt stilideal, kallat ”dark academia”, har växt explosionsartad bland ungdomar på TikTok och Instagram. Modet, som hyllar klassisk bildning, påminner om en annan trend, kallad Ivy, som är inspirerad av hur studenterna klädde sig vid Ivy Leauge-universiteten i USA. Men ”dark academia” är mörkare och är tänkt att signalera melankoli och spleen. Man kanske skulle kunna säga att ”dark academia” är en ”gotisk” version av Ivy.

Engellau nämner slipsen:

En slips är inte bara ett tygstycke som kan vara vackert eller fult. Slipsen är framför allt en symbol för rådande stämningsläge. I ett medelklassamhälle i full vigör vet männen precis när de ska ta på sig slips. Det är när saker och ting är på allvar, när precision, ansvar och kvalitet och ibland till och med högtidlighet är påkallat. Förr i tiden hade medelklassen alltid slips (okey då, fluga någon gång bland intellektuella) när seriösa saker hanterades, till exempel när den var på jobbet. I vår kultur var arbetet sakrosankt och därför hade man slips om man inte jobbade vid en svarv som kunde greppa tag i plagget och döda arbetaren.

Slipsen är vanligt förekommande inom ”dark academia”-modet. De unga killarna inom subkulturen vill gärna likna eleverna i privatskolan i filmen Dead Poets Society (1989), men kanske något rufsigare i håret och något punkigare.

Stilen tilltalar mig. Jag fuskade lite som ”dark academic” genom att klä upp mig i vad jag kallade ”Dark academia – summer” och postade två videoklipp på TikTok.

Utan slips:

Och en Tiktokvideo med slips:

Musiken i båda videoklippen har jag hämtat från gothrockbandet The Cure. I Sverige kallas genren också för ”depprock”.

för att förstärka En vän menade att jag, i versionen med slipsen, såg ut som Ture Sventon. Och en av våra skribenter här på Det Goda Samhället, Jan-Olof Sandgren, kommenterade på Facebook, att jag skulle passa i rollen som Phileas Fogg i Jules Vernes roman Jorden runt på 80 dagar. Vilka komplimanger!

Man ska, har psykologen Jordan Peterson sagt, klä sig som den man vill vara. Att de unga förr, som Engellau skrev i sin text, härmade de övre klasserna, beror på att de ville vara som dem. Nu misstänker kritikerna att ”dark academia”-modet även ska väcka de unga intresse för äldre tiders tankar och värderingar. I nostalgin för en förfluten universitetskultur anar man en fara för att helvita miljöer idealiseras.

I en artikel i DN Kultur, ”Tiktoktrenden dark academia har gjort böcker och tweed till mode” (7/4 2021), citerar Kristofer Ahlström kritikerna som menar att stilen ”romantiserar psykisk ohälsa och befäster en elitistisk och helvit kulturkanon”.

Lisa Ehlin, doktor i modevetenskap med fokus på visuell och digital kultur, säger så här i en intervju om fenomenet:

Visst är uttrycket centrerat kring Europa, i synnerhet England och vit överklass. Kulturen som konsumeras och produceras är även den vit och privilegierad.

Ehlin är dock inte helt negativ till ”dark academia”. Hon menar att den kan vara ”subversiv” genom att icke-vita iklär sig traditionellt vita roller. Då kan modet ”omförhandla, omdefiniera och inkludera”.

”Om du som till exempel icke-vit, icke-europé sätter dig själv i de här situationerna, miljöerna, processerna”, förklarar hon, ”så har du ju redan satt något i rullning.”

Det går alltså att ”rädda” den nya subkulturen genom, istället för idealisering och romantisering av det västerländska kulturarvet, se modetrenden som ytterligare en möjlighet att projicera ”mångfald” på historien och därmed påverka samtiden.

Följ Mohamed Omar/Eddie Råbock på Instagram här

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar