PATRIK ENGELLAU: Halvledare

Kanske vet du lika lite som jag om halvledare och då är även du att beklaga med tanke på vad bristen på halvledare nu ställer till i världen. Halvledare används i stora mängder i moderna tekniska produkter. De mäts i miljondelar av en millimeter och det kan finnas över 3 000 stycken i en elbil.

Den internationella handeln med halvledare är den i dollar fjärde största efter råolja, raffinerad olja och bilar. En naiv människa som jag hade trott att så etablerade handel skulle gå av sig själv, men detta är inte fallet vilket har åtskilliga åtminstone delvis av varandra oberoende orsaker, exempelvis på handelsbråk mellan USA och Kina som lett till att USA hållit tillbaka exporten av halvledare till Kina, en förödande brand i en av världens största halvledarfabriker i Japan i slutet av mars (bilden), vinterstormen och elstoppet i februari i Texas som tvingade flera halvledarfabriker att stänga produktionen samt, värst av allt, den svåraste torkan på femtio år i Taiwan där två tredjedelar av världsproduktionen av den vattenkrävande halvledartillverkningen ligger. (Problemen drabbar taiwanesiska bönder hårt ty de blir utan vatten till sina odlingar när industrierna får förtur till det vatten som råkar existera.)

Ett annat problem är att halvledarindustrin på senare år har koncentrerat sin på den modernaste sortens chips som krävs exempelvis för 5G. En smartphone med 5G behöver kanske åtta chips mot två eller tre för en mobil på 4G. Produktionen av mindre avancerade chips har avtagit vilket drabbat exempelvis bilindustrin som hade klarat sig med den gamla sorten. Samtidigt tar det flera år att bygga en fabrik för 5G-chips.

Läget besväras av att företag som behöver använd halvledare i sin produktion gör allt för att hamstra så mycket chips de kommer åt. Panikslagna chipsköpare lägger order hos alla producenter de kan hitta för att få åtminstone någon tilldelning vilket naturligtvis förvärrar chanserna för alla andra.

Bilindustrin har det värst. Under ett tag stoppade pandemin nästan alla bilköp. Se produktionsindex för olika typer av varor i USA:

Chipsproducenterna hittade andra köpare under bilindustrins coronastopp och när biltillverkarna plötsligt ville köpa igen gick det trögt att få fram produkterna. ”Det kan hända att man får avstå att producera en bil som ska kosta 50 000 dollar för att det saknas ett speciellt chip som kostar 50 cents och behövs för säkerhetsbältena”, säger en bilanalytiker. Continental, Robert Bosch GmbH och andra leverantörer till bilindustrin kunde inte få fram delar som skulle innehålla chips till exempelvis Volkswagen. Audi fick permittera 10 000 arbetare vid senaste årsskiftet. Ford har helt slutat tillverka vissa modeller. Honda och Toyota drabbades sent och stängde sina amerikanska fabriker först i april. Lagren hos bilförsäljarna har krympt med mer än 25 procent sedan förra året vid det här laget.

Det är för tillfället ingen idé att pruta om man vill köpa bil. De normala rabatterna och extrautrustningarna vid köp av ny bil har skurits ned med runt 6 000 kronor per fordon.

En stor del av problemet är att bilfabrikanterna liksom de svenska landstingsregionerna och ICA-handlarna vant sig vid att leveranserna kommer ”just in time” och att de själva därför inte behöver ligga med några lager. Biltillverkare rapporterar minskad omsättning på uppemot 25 procent första kvartalet i år jämfört med förra året. Det beror inte på ointresse från bilköparnas sida.

Fakta är i huvudsak hämtade från The Wall Street Journal och Bangkok Post.

Patrik Engellau