Gästskribent ROBIN ERIKSSON: Vänsterradikal cowboy vann första omgången i Perus presidentval

I början av april ägde den första valomgången i Perus presidentval rum. Med 18 kandidater var det i praktiken omöjligt att få de 50 procent som behövs för att vinna direkt. De två bästa kandidaterna går till ett finalval som sker i början av juni. Peru har 76 procent katoliker och 18 procent övriga kristna.

Perus egen Bolsonaro heter Rafael Aliaga. Eftersom Aliaga har rosa hud och är knubbig kallas han för Porky. När han kampanjar brukar han köra runt i en bil med en gigantisk grismaskot. Perus mest kristna medborgare älskar Porky. Den kyske Porky är 60 år gammal, medlem i Opus Dei och han är kär i Jungfru Maria. När Porky blir kär ser han det som en prövning från Gud där hans tro testas. I många år jobbade han som bankman och han äger mycket aktier i olika företag. Tillsammans är hans tillgångar värda över en miljard dollar. Man kan beskriva Porkys politik som en blandning mellan ekonomisk nyliberalism och katolsk moral. Han är emot obligatoriska masker och reseförbud på grund av coronat. När det kommer till moralfrågor så är han emot homoäktenskap, cannabis, sexualundervisning, att man ska få göra abort vid våldtäkt (han säger att sådana barn ska adopteras bort om mamman inte vill ha dem) och han brukar kritisera vänsterliberal media.

Favoriten före första omgången var mitten-vänsterpopulisten Yonhy Lescano. Han tycker givetvis som katolska kyrkan vad gäller moralfrågor. Han säger att det ofödda barnet inte är en del av mammans kropp utan det är en egen person. Han säger att han inte tror att döden löser något. I Peru är det en tävling vilken kandidat som är mest abortkritisk. Det är effektivt att sprida rykten om att motståndarna är för abort. I Peru vill ingen få ett rykte som abortsupporter. Det är inte rumsrent i Peru att förespråka saker som abort, eutanasi, cannabis eller genusteorier.

Vänsterradikalen, outsidern och läraren Pedro Castillo är emot abort, eutanasi, genusteorier, homoäktenskap och cannabis. När journalisten frågade om han tänkte legalisera abort svarade han ”aldrig i livet”. När journalisten frågade om han tänkte legalisera cannabis svarade han ”självklart inte”. När journalisten frågade om han var emot genusteorier svarade han ”totalt emot”. Den heterosexuella journalisten sa att Castillo låter som en extremhögerkandidat och då svarade Castillo att han kommer från en familj som har lärt honom värderingar. Castillo bär alltid cowboyhatt och han tog hästen till vallokalen. År 2017 blev Castillo berömd när han var en av ledarna i en lärarstrejk. Han vill satsa mycket på sjukvård och utbildning för de fattigaste och han gillar inte etablissemanget.

Den eviga silvermedaljörskan i peruansk politik är den etniska japanskan Keiko Fujimori. Både år 2011 och 2016 gick hon vidare till andra omgången bara för att förlora knappt. År 2016 förlorade hon med 0,2 procentenheter. Hennes pappa Alberto var tidigare president och nu sitter han i fängelse för korruption. Keiko har gripits av polisen i samband med korruption men hon förnekar att hon är korrupt. Keiko är emot abort vid våldtäkt, hon tycker att barn har rätt till en mamma och en pappa och hon är emot droger. Hon fokuserar mycket på brottsbekämpning. I Peru anses hon vara konservativ och ganska auktoritär. Det finns en grupp av peruaner som tycker att Alberto Fujimori var en bra president vilket gör att Keiko brukar gå vidare i första omgången där det finns massor av kandidater. Men väldigt många ogillar honom också vilket leder till att de även ogillar dottern. Till exempel sa en peruan jag pratade med att hans mamma brukade vara en ekonom med ett stort bankkonto på 90-talet men Fujimori orsakade en ekonomisk kris så alla pengar på banken bara försvann och sedan dess har familjen varit fattig. Familjen skulle aldrig rösta på en Fujimori även om de är konservativa och katoliker.

När jag har diskuterat politik med peruaner verkar de ointresserade av ekonomisk politik. De ser det som självklart att man får sköta sin egen ekonomi och förlita sig på släktingar eller kyrkan vid sjukdom. De två viktigaste frågorna för peruanerna tycks vara att de är emot all typ av icke-biblisk sexualundervisning, plus att de tycker att man får mänskliga rättigheter vid befruktningen.

Vad blev resultatet i första omgången? Favoriten Lescano kom femma med nio procent och fyra kom den nyliberale ekonomen Hernando de Soto. Porky fick 12 procent och kom trea. Han gick bra i Lima och Limas hamnstad Callao, samt i hemstaden Chiclayo. Vänstercowboyen Castillo (bilden) kom från ingenstans och vann med 19 procent. Han brukade ligga på 0–3 procent i opinionsmätningarna men i de sista mätningarna låg han runt 6–9 procent. Media hade knappt gett honom någon uppmärksamhet utan han hade kampanjat i små städer. Han dominerade i bergen och djungeln där det bor mycket ursprungsbefolkning. På andra plats kom Keiko med 13 procent. Hon gick bra i det rikare norra Peru.

För att lyckas vinna i juni måste Keiko övertyga väljarna att hon är icke-korrupt. För att Castillo ska lyckas vinna måste han gå mot mitten i den ekonomiska politiken och lova att Peru inte ska bli som Venezuela.

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744.

Gästskribent