MOHAMED OMAR: Det blev fel när muslimsk feminist skulle krossa myter om islam i SVT

I Det Nya Sverige firas en högtid som kallas ramadan. Högtiden uppmärksammas varje år av Sveriges Television.

I ett inslag den 13 april, på den nysvenska högtidens första dag, har SVT anlitat en ”muslimsk feminist” för att krossa ”myter” som tydligen florerar bland fördomsfulla svennar i behov av upplysning.

I inslaget, ”Vad är sant eller falskt om Ramadan?”, får Sarah Delshad, ledare för en förening med namnet Muslimska feminister, uppdraget att upplysa oss.

Hon börjar med att krossa myten om att ”alla muslimer fastar”.

Finns det ens en sådan myt? Jag var muslim i många år, sedan har jag varit islamkritiker. Jag har ganska bra koll både på islam och på vad folk tycker om islam. Jag har inte upplevt att det är någon vida spridd uppfattning bland svennar att ”alla muslimer fastar”.

Det som folk tror, och som faktiskt är sant, är att alla muslimer SKA fasta.

För så är det, att fasta i månaden ramadan är en plikt för alla muslimer. Den som avsiktligen bryter fastan begår en oerhörd synd.

Det är alltså ingen myt att alla muslimer SKA fasta under ramadan.

Sarah Delshad vederlägger en myt som inte ens existerar, att alla muslimer fastar. Man måste vara bra korkad om man tror att alla muslimer följer alla sina religions regler och plikter.

Så korkade är inte ens de fördomsfulla svennarna, även om SVT tycks tro det, att de tror att om det står i Koranen att man måste göra något, så gör alla muslimer gör det.

Skulle SVT även påstå att det skulle finnas en myt där ute om att ”alla muslimer avstår från sprit” och sedan låta en expert i form av en ”muslimsk feminist” förklara för oss att det inte stämmer eftersom det finns muslimer som dricker sprit?

Det som finns är ett påbud om att alla muslimer SKA avstå från sprit. På samma sätt som det finns ett påbud om att alla muslimer SKA fasta under ramadan.

Detta faktum påverkas inte det minsta av att det finns muslimer struntar i att fasta och muslimer som dricker sprit.

”Nej, alla fastar inte”, säger Sarah Delshad, grundare av föreningen Muslimska feminister. Tack så mycket för den upplysningen!

Tänk att utan Sarah Delshads expertkunskaper skulle de okunniga svennarna gå runt och tro att ALLA muslimer fastar under ramadan.

Utan att ha undersökt saken gissar jag att föreningen Muslimska feminister får bidrag från svennarnas skattepengar. Så fördomsfull är jag, trots att jag genetiskt bara är halvsvenne.

Varför frågar inte SVT en imam om islams religiösa lagar? Vill man inte att svennarna faktiskt ska upplysas om vad islam lär ut? Det verkar inte så.

För att spegla mångfalden inom islam kan man bjuda en sunnitisk imam och en shiitisk. De må ha olika huvudbonader, men både kommer att säga att ALLA muslimer SKA fasta.

OM man inte har ett giltigt skäl. Kvinnor som menstruerar är undantagna. Små barn också. Finns några andra giltiga skäl. Dessa skäl finns i sharian, islams lag.

Detta är dock något helt annat än, att som Sarah Delshad tycks påskina, att det skulle vara upp till var och en om man vill fasta eller ej. Och det liksom är okej att inte göra det.

Det är inte okej att äta på dagtid under ramadan. Det är en oerhört allvarlig sak. En muslim som gör så, därtill inför andra, kommer att bli skandaliserad. Hans eller hennes rykte som god muslim är totalt förstört.

Att äta offentligt på ramadan är ungefär lika skamligt som för en kvinna att gå ut naken på stan.

Imamer vet att vissa muslimer smygäter, därför predikas det ständigt i moskéerna om hur stor lönen blir i himlen för de som fastar och hur hemskt straffet i helvetet blir för de som inte gör det.

Självklart är det annorlunda för de ”muslimer” i ett icke-islamiskt land som Sverige som lever sekulärt och inte är en del av ett muslimskt socialt sammanhang. De som inte går till moskén, knappt känner någon som gör det och inte har något muslimskt rykte att värna.

På nätet läser jag att Sarah Delshad, ledaren för den muslimska feministföreningen, ofta är ute och föreläser om sina idéer. Hon är på skolor, bibliotek, myndigheter och även på andra skattefinansierade organisationer. Men vad jag kan se har hon inte varit och talat i någon moské.

Konstigt, kan man tycka. Det är ju en muslimsk förening.

Jag tycker Sarah Delshad ska föreläsa om sina islamiska idéer i en islamisk lokal. Det borde inte vara ett problem, eller?

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

Mohamed Omar