HITTAT PÅ NÄTET: Margit Rosengren dör den 23 mars 1952

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Margit Rosengren (1901-1952) var operettsångerska och skådespelare. Hon hade en omfattande utbildning i sång, tal, mimik och plastik och anställdes av Albert Ranft som artistelev vid Oscarsteatern 1920. Hon fick överta rollen som Juliette Diamant i Geishan två dagar efter premiären 1920, men gjorde sin egentliga debut den 10 oktober 1920 i rollen som pagen Pueblo i operetten Don Cesar.

1939-1941 gästspelade hon vid Operan och betraktas i Myggans nöjeslexikon som den tidens ledande svenska operettprimadonna. Sina sista operettroller hade hon i Blåjackor 1941 och Teaterbåten 1942 på Oscarsteatern. Hon medverkade även i revyer såsom 1924 i Ernst Rolfs Lyckolands-revy och i hans första Cirkusrevy 1925 och spelade också tal- och filmroller.

Margit Rosengren är begravd på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm.

Utdrag ur en artikeln ”Maximråttan på Vasateatern” i Scenen. Tidskrift för teater, musik och film (1927):

Vasateatern har återigen fått ett program av den sorten som ”drar”. Det är för all del intet mästerverk, varken musikaliskt eller litterärt, men det är idealiskt för den som utan alla pretentioner vill gå ut och roa sig en kväll, skratta riktigt gott och för några timmar glömma skatter, förfallande växlar eller garderobsbekymmer inför den stundande vintern. Ty Adjö Mimi skänker absolut inte någon tid över till meditationer i den riktningen; mellanakterna räcker precis lagom till att hämta andan, vila skrattmusklerna och för damerna att pudra de på grund av den något forcerade munterheten mer än vanligt rodnande anletsdragen.

[…]

Men vad skulle Vasateatern till syvende og sidst gjort utan Margit Rosengren i titelrollen? Vem skulle gestaltat detta lilla lättfotade och ystra fruntimmer med sådant kvicksilverhumör och sådan akrobatisk skicklighet som hon? Att detta senare ibland menligt inverkar på det sångliga är beklagligt men må i Guds namn förlåtas henne — hos en operettprimadonna av Mimis typ sitter i alla händelser mycket mer i benen än i strupen. Man måste vara skapt som en träbock, om man inte ryckes med av det hundraprocentiga humör, som hon utvecklar från den första scenen till den sista.

Läs hela artikeln här

Adjö, Mimi (tyska: Adieu, Mimi) är en österrikisk operett i tre akter komponerad 1926 av Ralph Benatzky till ett libretto av Alexander Engel och Julius Horst. Svensk översättning 1926 av Nalle Halldén. Den uppfördes på Vasateatern hösten 1927 med Margit Rosengren och Sigurd Wallén i rollerna, och på Odeonteatern 1931. Thor Modéen spelade en av rollerna.

Nils Poppe bearbetade pjäsen och gav den titeln Mimmi från Möllevången när han satte upp den på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 1980.

Redaktionen