HITTAT PÅ NÄTET: Konstnären Eugène Jansson föds den 18 mars 1862

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Konstnären Eugène Jansson (1862-1915) föddes idag den 18 mars 1862 i ett fattigt hem i Stockholm.

Utdrag ur Svenska män och kvinnor: biografisk uppslagsbok (1942-1948):

Med undantag för ett par flyktiga utlandsresor, bl. a. till Tyskland och Italien, och enstaka besök i landsorten, förblev han stockholmare i hela sitt liv, från 1891 inbiten söderbo.

[…]

Han valde en tid pastellen som uttrycksmedel för sin upplevelse av de stockholmska kvällsstämningarna men återgick till oljan kort efter flyttningen till Söder 1891, som markerar en ny fas i hans utveckling. Han strävade nu mera medvetet efter en lyrisk förtätning av motivet och utvecklade i en alltmera syntetisk bildform och en ny och rik färgstil ett elegiskt och stillsamt melodiskt stämningsmåleri för att vid slutet av 1890-talet vara framme vid det mera hänsynslöst subjektiva och ofta starkt patetiska ”blåmåleri”, som betecknar det intensivaste skedet i hans konstnärliga utveckling. Det var stockholmsnatten över de vida fjärdarna med gaslyktorna glimmande som trolska dimljus, speglade i tusen reflexer, som han skildrade i duk efter duk, ”Septemberkväll” (1898), ”Nocturne” (1900och 1901), ”Mille reflets” (1903). Eller också målade han natteffekten över ödsliga stockholmsgator medlykt-radernas girlander eller speglande fönsterrader som rytmiskt motiv, ”Stockholmsgata i nattstämning” (1902), ”Hornsgatan” (s. å.), ’’Österlånggatan” (1904). Samtidigt med dessa färgdikter över den moderna storstaden gav han uttryck åt socialt patos i bilder med förstadsmotiv: ”Proletärkasern” (1898), ”Utkant” (1899). Med ”Demonstrationståg” (1896—1901) införde han ett nytt motiv i sv. konst, och i självporträttet ”Jag” (1901) har han framställt sig själv som den bistre proletären med hotfullt sammanbiten hållning.

Läs hela artikeln här

BILD: Självporträtt (1910).

Redaktionen