MOHAMED OMAR: Ja, det är avskyvärt att påbjuda att de som lämnar islam ska dödas

Ledaren för vänsterregeringen, statsminister Stefan Löfven, har tidigare tydligt deklarerat att han har den största respekten för islam, att han aldrig har kritiserat den religionen, och att han heller aldrig kommer att göra det.

Nu tycks även den borgerliga oppositionsledaren Ulf Kristersson ha deklarerat, dock inte lika tydligt och kategoriskt, att han hyser respekt för islam. Regeringsledaren och oppositionsledaren är alltså mer eller mindre överens i denna fråga.

Den omedelbara orsaken till Kristerssons deklaration var sverigedemokraten Richard Jomshofs uttalande om islam under SVT:s nya debattprogram ”Sverige möts” (9/3 2021).

Jomshof benämnde då islam en ”avskyvärd” religion.

Så här sade han:

Det finns knappt något muslimskt samhälle som fungerar någorlunda. Nej man behöver inte dra alla människor över en kam, jag lider med alla människor som tvingas födas i de här länderna under islam som enligt mig är en avskyvärd ideologi och religion.

Den borgerlige oppositionsledaren Ulf Kristersson skrev då på sitt Facebookkonto att Jomshofs ordval var ”direkt stötande”:

Att SD från sin officiella kanal väljer att sprida några ledande sverigedemokraters nedsättande kommentarer om islam är direkt stötande.

Hård kritik mot våldsbejakande islamism eller andra former av fundamentalism är mycket berättigad. Men att kalla världsreligionen islam med 1.8 miljarder utövare för ”avskyvärd” är helt enkelt avskyvärt. Utöver att det kränker enskilda människor så medverkar det till den farliga polarisering av samhällsklimatet som Sverige redan har alldeles för mycket av.

Moderaterna kommer alltid stå upp för det öppna och fria samhället. Det innebär ett starkt motstånd mot religiös extremism, oavsett förtecken, som begränsar individens frihet och hotar det öppna samhället. Men detta sker utifrån en grundläggande respekt för enskilda människors frihet, rätten att fritt och fredligt utöva sin tro tillsammans med andra – och rätten att avstå från tro.

Muslimer i Sverige som bejakar vårt fria och öppna samhälle är en viktig del av vårt land. De är inte ett problem, utan en del av lösningen.

I Facebookinlägget nämner Moderatledaren att han står upp för ”rätten att avstå från tro”. Men i den islamiska läran är det inte tillåtet att lämna islam. Muhammed, islams grundare, utfärdade ett påbud om att den muslim som lämnar sin religion måste dödas.

Jag anser att detta påbud är en kränkning av människans förnuft, fria vilja och värdighet. Jag anser att det är avskyvärt.

Profeten Muhammed, som i islams heliga bok Koranen, beskrivs som ett föredöme som ska älskas och lydas, utfärdade alltså detta avskyvärda påbud.

Ulf Kristersson skriver om de goda muslimerna i vårt land:

”Muslimer i Sverige som bejakar vårt fria och öppna samhälle är en viktig del av vårt land.”

Om att bejaka det fria och öppna samhället innebär att man står upp för människors rätt att lämna islam, är dessa muslimer inte trogna Muhammed, islams grundare, och därmed inte rättrogna muslimer.

Dessa goda muslimer är alltså goda för att de inte följer islams lära med dess avskyvärda påbud om att döda dem som lämnar islam.

Vad säger det om islam, att de goda är de som inte följer religionens avskyvärda lära?

I sin kritik mot Jomshofs uttalande blandar Centerpartiets partiledare Annie Lööf ihop islam och muslimer. På Twitter skrev hon:

De hymlar inte ens med sin islamofobi. Många är de muslimer som varje dag går till jobbet eller skolan i Sverige. Nu är det inte islamism eller extremism, utan religionen islam.

Men tänk om man tycker att det finns andra saker i islam, inte bara ”islamism” och ”extremism”, som är dåliga? Tänk om man tycker att stening är avskyvärt? Eller det redan nämna påbudet om att döda avfällingar?

Själv finner jag själva tanken att människan skapats för att lyda Gud avskyvärd. En annan islamisk lära jag finner avskyvärd, som inte har något med ”islamism” eller ”extremism” att göra, är läran om ett helvete där filosofer, vetenskapsmän och konstnärer, torteras i evighet, samtidigt som odugliga idioter belönas med paradiset för att de varit trogna Muhammed.

Ulf Kristersson nämner den islamiska religionens 1,8 miljarder ”utövare”. Vad han egentligen menar är de 1,8 miljarder människor som råkat födas som muslimer. De blev så att säga muslimer innan de hade läst Koranen. Många av dessa 1,8 miljarder människor skulle kanske, om de fritt kunde söka kunskap och diskutera öppet, komma fram till att de ville sluta vara muslimer.

Tyvärr lever många av dem i samhällen som både lider av låg kunskapsnivå och brist på yttrandefrihet. Det är samhällen där islamkritik anses ”direkt stötande”, vilket gör att många intelligenta och goda människor som under andra förutsättningar hade bejakat fria och öppna samhällen inte tillåts blomma ut.

Jag kan inte tänka annat än att Kristersson anser, att påbudet om att döda människor som lämnar islam, är avskyvärt. Gör detta islamiska påbud islam till en avskyvärd religion? Jag har inte sagt det.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar