HITTAT PÅ NÄTET: Richard Dawkins kritiserar postmodernismen

I två inlägg på Twitter den 6 och 7 mars i år kritiserar den brittiske kändisbiologen och ateisten Richard Dawkins postmodernismen.

I boken Den själviska genen (1976) populariserade Dawkins uppfattningen att varje enskild gen är utgångspunkten för evolutionen, och inte varje individ eller grupper av människor. Dawkins lanserade begreppet mem som genens motsvarighet i kulturens evolution. På basis av det begreppet skapades ett nytt forskningsområde: memetik.

Dawkins bok Illusionen om Gud (2006) argumenterar för ateism och har givit upphov till betydande debatt.

Tweet den 6 mars 2021:

Science is not a social construct. Science’s truths were true before there were societies; will still be true after all philosophers are dead; were true before any philosophers were born; were true before there were any minds, even trilobite or dinosaur minds, to notice them.

Tweet den 7 mars 2021:

OBVIOUSLY by “science’s truths”, I meant the truths about the real world that science aspires to find, NOT scientists’ beliefs during any particular historical era – phlogiston, etc. My point was only that there’s such a thing as objective reality – denied by postmodern pseuds.

Redaktionen